Szeretjük a medvéket, de eljöhet az a pillanat, amikor döntened kell: vagy ő, vagy te.

Ismerd meg az ellenséged!

Elsőként is szemléltetni szeretnénk, mivel is áll szemben az a férfi, aki egy medvével (Ursus arctos) találkozik. Nézzük Brehm Az állatok világa című lexikonjának idevágó részeit:

„A medvefélék (Ursidae) zömöktestű állatok, farkuk rövid, mintha csonka volna és rendesen a bundába rejtett.

Tévedés volna azt hinni, hogy a medvék mozdulatai esetlenek és lassúak. A nagyobb fajok rendesen nem mozognak gyorsan és ügyesen, de igen kitartók. Egész talpra lépnek és megfontoltan rakják lábaikat; de ha felingerlik őket, jól futnak és sajátságos módon vágtatnak.

Érzékszerveik között legfejlettebb a szaglás szerve; hallásuk jó, egyeseké igen finom, látásuk közepes, ízlésük nem nagyon fejlett, tapintásuk meglehetős fejletlen, bár egyes fajok megnyúlt orra valóságos tapintószerv. Öregebb korban egyre jobban kirí vad természetük, azaz hamisak, ingerlékenyek, haragosak, rosszindulatúak lesznek, sőt veszedelmesekké válnak."

A medve fegyverei

1. A száj. A medve szája a fején helyezkedik el, közvetlenül az orra mögött, némileg a szemei alatt. A szájban harminchat–negyven fog található, melyekkel nagyot tud harapni. Metszőfogaik aránylag nagyok, koronájuk gyakran karéjos és a szemfogakhoz illők, melyek többnyire élekkel és taréjokkal vannak ellátva. A növényi tápláléknak megfelelően a fogazat hátsó része igen fejlett.

A medvék sok nép folklórjában – úgynevezett meséiben – előszeretettel fogyasztanak málnát, de ez az információ ne tévesszen meg bennünket! (Modern mesékben, rajzfilmekben medvék gyakran repülőgépet is vezetnek – ez nem felel meg a valóságnak.) A medve harapása életveszélyes, igyekezzünk elkerülni, hogy bármelyik testrészünk közvetlen kapcsolatba kerüljön a medve szájával!

2. A mancs. Mancsból a medvének négy van, de rendszerint az úgynevezett két mellső mancs az, amelyeket támadásai során használja. Noha a tudomány eddig nem jegyzett fel olyan esetet, mely során a medve kézállásban, két mellső lábára támaszkodva, hátsó mancsaival rúgva támadott volna, az ilyen jellegű attak lehetőségét se zárjuk ki.

A medve két fő fegyvere tehát a szája és a mancsa, bár méretét figyelembe véve akár a testsúlyával is képes lenne ölni – némely példányok akár a 600 kg-os súlyt is elérhetik –, például úgy, hogy egy magas helyről – szikláról, fáról – áldozata nyakába ugrik. Szerencsére a bundás jószágok erre a megoldásra még nem jöttek rá.

Hogyan védekezz?

Most, hogy alaposan megismertük ellenfelünket, következzenek a védekezési stratégiák.

Eset #1. 2013. augusztus 20-án Abby Wetherellt megtámadta egy medve saját otthonának közelében az amerikai Michigan államban. A 12 éves lány halottnak tettette magát. A medve így is sebeket ejtett az arcán és lábán, de végül otthagyta.

Taktika. Nem a legbiztosabb stratégia, de mint a fenti példa is mutatja, működhet. Ha szemben állunk a medvével, feküdjünk le a földre, majd tegyünk úgy, mintha már nem élnénk. A medve nagy valószínűséggel ellenőrizni fogja, hogy tényleg nem élünk-e, és eközben megsebezhet minket, sajnos akár halálosan is. Minden módszer jó, ami segít túlélni egy medvével való találkozást, de vannak ennél jobb metódusok is.

Eset#2. 2013. május 25-én az erdélyi Gyergyószentmiklós közelében támadott meg egy medve egy nyájat és az azt őrző juhászt. A vadállat elejtett egy kecskét, a férfi megpróbálta elzavarni, mire a medve őt is megtámadta, és megharapta a hátán és a lábán. A férfit végül juhászkutyái mentették meg, amikor agresszív viselkedésükkel meghátrálásra kényszerítették a medvét.

Taktika. Ha erdőbe megyünk, legyen nálunk juhászkutya, ha lehet több is. Ők az életüket is képesek kockáztatni gazdájukért, és ugyan kisebbek, mint egy medve, de mégis el tudják ijeszteni. Ugyanakkor az eset még egy tanulsággal szolgál: ha a medve elviszi egy kecskénket, ne provokáljuk, mert nem éri meg. Hadd vigye.

Eset#3. 2013. augusztus 16-án két munkáját végző kutatót támadott meg egy medve a Yellowstone Nemzeti Parkban. Az egyiket a vádliján és a hátán megharapta, ám elmenekült, amikor a másik kutató lefújta medveriasztó spray-vel.

Taktika. Ez a defenzív hadicsel két lépésből áll. 1.) Legyen nálunk medveriasztó spray. 2.) Fújjuk szembe vele a medvét határozottan.

Eset#4. 2013. október 15-én Gilles Cyrt a kanadai Grand Falls-i lakásánál támadta meg egy medve. A férfi az állat kitátott szájába nyúlt, elkapta a nyelvét, és erősen húzni kezdte. A medve a mancsaival megsebezte Gilles-t, de közben többször ráharapott saját nyelvére is. A férfinek sikerült elbújnia egy fa mögé, és a medve érdeklődését vesztve magára hagyta. Gilles-t a hasán karmolta meg a vad, illetve megharapta a térdét.

Taktika. Ragadjuk meg erősen a medve nyelvét, majd szaladjunk el minél messzebbre! Ez a manőver nagyon vakmerő, de annyira meglepő, hogy nagy valószínűséggel összezavarja a támadót.

Eset#5. 2014. január 4-én egy erdészre rontott rá egy medve az észak-szlovákiai Pribilina közelében. Michal Ondrejkov el akart szaladni, de elesett, és a medve megharapta a lábát. A 26 éves férfi erre elkezdett üvölteni, mire a medve elengedte, és odébb futott. Később vissza-visszanézett rá, de az erdész tovább kiabált, mire az állat feladta.

Taktika. Csapjunk zajt! Akár saját torkunkkal, akár más eszközökkel, például egy megafonnal, vagy góliátelemekkel megpakolt gettóblaszterrel. Ezt ugyan körülményes cipelni egy erdei séta során, de amint a példa mutatja, alkalomadtán megmentheti az életünket.

Szintézis

Zárásképpen még elmondjuk, hogy a megismert és elsajátított stratégiákat akár kombinálhatjuk is. Valószínűleg hozzánk sem tud nyúlni a medve, ha először kirántjuk a nyelvét, majd szembefújjuk egy egész flakon medveriasztó spray-vel, miközben maximális hangerőn üvöltetjük a legfrissebb tánczenei slágereket.

A Player-útmutató férfiaknak következő részében azt foguk bemutatni, hogyan védekezzünk sikeresen tengeri kalózok ellen.

(Forrás: Brehm: Az állatok világa, illusztráció: Jónás Csongor)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Stankovic annyira le akart lépni a Fraditól, hogy saját zsebből vásárolta ki magát

Számtalan sztár kimaradt Anglia bő Eb-keretéből

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés