Kevés férfiasabb van annál, mint felhúzni a vitorlát, tekerni egyet a kormánykeréken, és nekivágni a nyílt tengernek. A legjobb, hogy hajóra vizsgát tenni sokkal könnyebb, mint személyautóra.

Hogy indulj el egy tanfolyamon?

Ahhoz, hogy vízre szállj, méghozzá a hajód parancsnokaként, el kell végezz egy tanfolyamot, úgyhogy adódik is az első kérdés: hogyan fogj neki a dolognak?

Nagyjából ugyanúgy, ahogy azt az autózással tennéd, azaz keresel egy olyan intézményt, amely hajóvezetői tanfolyamokat tart. Mi hosszas keresgélés után a Navigare Yachting Clubot ajánljuk, amelynek többféle hajóvezetői tanfolyama van, az egynapostól a 25 naposig. Hogy bizonyítsuk, mennyire nem egy elit dolog ez, nem kell nemesi rang, hajóskapitány a felmenők között, de még hajó birtoklása sem, hogy elkezdj egy ilyet: bármelyik tanfolyamukat elkezdheti bárki, mindenféle hajós előképzettség nélkül.

Az oktatás a tanfolyamok függvényében elméleti vagy elméleti/gyakorlati. A horvát vizsgarendszerben – amelyet a Navigare Yachting Club is követ – csak elméleti vizsga van, gyakorlati nincs. Abból indulnak ki, hogy senki sem olyan felelőtlen, hogy gyakorlati képzettség nélkül kimerészkedik a tengerre. Reméljük, nem tévednek, mert ha igen, akkor úgy járhatsz, mint az a két angol arc, aki az eBayen frissen vásárolt hajóval az első útjukon tönkrevágták a hajójukat Guernsey partjainál még 2012 tavaszán. Ez persze egy negatív példa, a magyar hajós nemzet és okos: évente hatezer honfitársunk bérel hajót Horvátországban, és ilyen hülyeséget még senki nem csinált.

Milyen típusú vizsgák vannak?

Van "B" típusú vizsga, ezt a legegyszerűbb megszerezni, és van nemzetközi "C" kategóriás, itt négynapos tanfolyam után vizsgáznak a hallgatók. A nehézségi fokozatban ezeket követi a Yacht Master "A" majd "B", ezek nagyobb hajó vezetésére jogosítják fel használóját. Ettől persze még nem leszünk Philips kapitányok, azaz, egy utcaméretű tankert még nem fogunk elvezetni Adenből Szingapúrba, de mondjuk a Földközi-tengeren egy hatvanméteres jachttal alattad sem fog semmi sem zavarba hozni, és az elég kúl dolog. A "B" típusú vizsgán a Navigare alapítója, Szekeres Dávid oktat, a nemzetközi képzéseken nagyhajós (tengerjáró) kapitányok tolják az okosságot, folyamatos tolmácsolás mellett.

Tanfolyam gyorstalpaló

Egynapos „B” típusú tengeri hajóvezetői tanfolyam
Tanfolyam Budapesten vagy Horvátországban, vizsga Zadarban. Motoros és vitorlás hajóra, kedvtelési célra. 30 BRT hajóméret (személyzet nélkül bérelhető legnagyobb hajóméret). Ár: 49 900 forint.

Sokan vannak, akik nem csak az Adrián szeretnek hajózni, hanem a világ más tengerén is bérelnének hajót. Nekik szólnak a nemzetközi tengeri hajóvezetői tanfolyamok. A megszerezhető hajóvezetői jogosítványok kereseti célúak, ezekkel munkát is lehet vállalni. A hajóvezetői tanfolyamok több kategóriában indulnak, annak függvényében, hogy mekkora hajót szeretnél vezetni. Érdemes mielőbb jelentkezni, mivel a képzési rendszer fokozatosan szigorodik! Horvátország európai uniós tagállam, ezért a horvát nemzetközi hajóvezetői jogosítványt, fokozatosan, az itthoni belvizeken (Duna, Tisza, Balaton stb.) is el fogják fogadni!

• C kategóriás nemzetközi hajóvezetői tanfolyam
Ezzel a jogosítvánnyal legfeljebb 12 fő befogadóképességű, maximum 30 BRT méretű motoros és vitorlás hajót vezethetsz a nemzetközi vizeken, kereseti céllal is. Ár: 870 euró.

Nyolcnapos Yacht Master „A” tanfolyam
A Yacht Master „A” nemzetközi képesítéssel 100 BRT-ig méretű vitorlás-motoros hajót vezethetsz kereseti céllal is. Ár: 1600 euró.

• Yacht Master tanfolyam „B” kategória
Nagyhajót vezetnél? A Yacht Master „B” nemzetközi képesítéssel 500 BRT-ig méretű vitorlás-motoros hajót vezethetsz, Horvátországban kereseti céllal is.

Megbuksz majd?

A horvát vizsgarendszer lojális, nem az a cél, hogy minél több tanuló megbukjon, ami egy olyan csodás világnézet, amit például pár 90 százalékos buktatási rátával rendelkező egyetemi tanár is magáévá tehetne. Alapvetően, aki a tanfolyam előtt elolvassa egy-két alkalommal a tananyagot, és utána testben-lélekben részt vesz a tanfolyamon, az abszolválni fogja a vizsgát. Szakértők szerint a navigáció a legnehezebb rész, mert tele van olyan dolgokkal, amit a résztvevő régen tanult és már rég elfelejtett. Hasonlóan izgalmas még például a különböző csomók megkötése, amit egyszer már mutattunk a Playeren, és ide kattintva tulajdonképpen bármikor frissíthető a tudásod.

Mi lesz, ha megvan a jogsi?

A tanulóknak a jogsi megszerzése után lehetőségük van a részt venni a klub vitorlás gyakorlatain több hajótípussal (egytestű és katamarán), kezdő és haladó szinten. Hajóbérlés oldaluk egyedülálló, náluk ugyanis az ügyfél nem ajánlatot kér, hanem a számítógép előtt ülve "összerakja" a saját hajóbérlését, és csak akkor ír, ha kérdése van, illetve szeretné lefoglalni a hajót. Ez azt jelenti, hogy a nap 24 órájában rendelkezésére áll a hajóbérlés felülete, így nem kell fölösleges köröket futni az ajánlatkéréssel és a módosításokkal. Amit kínálnak, az az, hogy aki még soha nem hajózott, a jogosítvány megszerzése után a gyakorlati alapokat is megszerezheti, és utána saját bérelt hajóján viheti el családját és ismerőseit hajós nyaralásra!

Mikor indulnak tanfolyamok?

A következő „C” típusú négynapos nemzetközi hajóvezetői tanfolyam április 18-án indul, míg a nyolcnapos Yacht Master „A” nemzetközi hajóvezetői tanfolyam májusban, kattints a linkekre a részletekért. Természetesen egyéb típusú tanfolyamok is indulnak, a dátumokért csekkold a Navigare Yachting Club oldalát!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés