Miután 2007-ben biztos befutóként sem kaptuk meg a 2012-es Eb-rendezés jogát és az olimpia sem jött még össze, most pályázunk egy újabb Eb-re. Vagyis annak egyik helyszínére.

Az MLSZ elnöke, Csányi Sándor az Orbán Viktor miniszterelnökkel és Michel Platinivel, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) Budapesten tartózkodó elnökével tartott sajtótájékoztatón elmondta, az új Puskás Ferenc Stadion adhatna otthont Eb-mérkőzéseknek. Miután nagyban, egészben nem sikerült Eb-t rendezni, darabjaiban próbáljuk meg, a városok Eb-je terv keretein belül, végül is bölcs döntés, azt pont nekünk találták ki. Jól jönnek ezek a biztató hírek így a romániai vereség utáni letargiában.

A száraz tények: a pályázó szövetségeknek 2013. szeptember 12-éig hivatalosan jelezni kell rendezési szándékukat, ezeket összesítve az UEFA Végrehajtó Bizottsága szeptember 20-án jelenti be a pályázók végleges névsorát. A hivatalos pályázati anyagot 2014. április 25-éig várja az UEFA, majd a szervezet végrehajtó bizottsága jövő év szeptemberében jelenti be, mely városok rendezik a 2020-as kontinensbajnokságot.

Legutóbb Horvátországgal közösen próbáltunk egy egész kontinenstornát megrendezni. Sőt, már zsebben volt a 2012-es Európa-bajnokság, amikor váratlan fordulattal végül lenulláztak minket a szavazók. Gyárfás Tamás és Mészöly Kálmán, vagyis a pályázat egyik vezetője és szakmai tanácsadója szerint az egész magyar labdarúgást többször lóvá tették. Mészöly a török és a ciprusi szövetség elnökének ígéretét bírta, ezért nem értette, hogyan fordulhatott elő, hogy egyetlen szavazatot sem kapott a magyar–horvát pályázat.

A döntés utáni megérkezéskor minden idők egyik legemlékezetesebb felszólalását produkálta az egykori szövetségi kapitány:

– "Köszönöm, hogy ennyien kijöttek, borzasztó erről a napról beszélnem. Két ember Törökországból és Ciprusról száz százalékig biztosított bennünket, hogy ránk szavaz. Nulla szavazatot kaptunk, át lettünk verve. Mindenki becsülettel dolgozott, bármennyire is balhéznak fiatal barátaim. Dobjanak ide követ, vagy üssenek agyon a büdös úristenit neki, a magyar futballért mentünk ki, a magyar futballért."

– "Üssön agyon drága, jobb lesz magának? Inkább az kéne, hogy magyarok legyünk, hogy fogjunk össze a büdös úristenit neki. És tanuljunk belőle."

– "Isten nevét ne vedd a szádra, hallod?" – üvöltötte egy transzparenst lengető szurkoló.

– "Ha Istennel jó barátságban lennél, fiatal barátom, akkor nem ilyen zászlóval jöttél volna ki. Beleőrülünk ebbe az eredménybe, én nem tudtam nyilatkozni a döntés után, mert elsírtam magam. Segítsük egymást! Nekem egy fillérem sincs ebben a dologban és senkinek se, aki mögöttem áll. Ha ki merném mondani, hogy miért a lengyelek és az ukránok nyertek, akkor holnap bíróság elé állítanak."

Mészöly Kálmán dühös kirohanása után átadta a mikrofont, Gyárfás Tamás vállára tette a kezét, megpuszilta Szepesi Györgyöt, majd maga elé mormogta: "a kurva anyátokat, basszátok meg!". Bár ilyesmit jókedvében is szokott mondani.

Bízzunk benne, hogy most nagyobb sikerrel járunk, és láthatunk egy-két csoportmeccset Budapesten.

Városok Eb-je terv

A városok Eb-je tervezet eszmei töltetét az első Európa-bajnokság kiírásának hatvanadik évfordulója adja: Michel Platini szerint egy ilyen széles körben lebonyolítandó torna a legalkalmasabb arra, hogy Európa 2020-ban méltóképpen megünnepelje a születésnapot. Természetesen a jelenleg érvényes kvalifikációs elv – vagyis hogy a rendező ország válogatottja automatikusan résztvevője az Eb-nek – 2020-ban nem lesz irányadó, vagyis ha Budapest el is nyeri a rendezés lehetőségét, a magyar csapatra akkor is selejtező vár.

(Forrás: MTI, samsungsport.hu; fotó: MTI – Soós Lajos)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Bréking: Xavi marad a Barcelona edzője

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés