Nyerhet-e idén Bajnokok Ligáját az MKB Veszprém?

A kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőinek sorsolásakor a veszprémi kézilabdázók és a sportszeretők egyetlen mantrát mormoltak folyamatosan: csak a Kielt ne, csak a Kielt ne. Fortuna istenasszony azonban kibabrált velünk: a négy közé jutásért a világ legerősebb klubcsapata, a THW Kiel lesz a veszprémiek ellenfele.

Mondani sem kell, hogy a sorsolás után a magyar csapat játékosai és vezetői először nehezen találták a szavakat. Talán a csapatkapitány, Nagy László volt a legoptimistább, szerinte ugyanis a csapat mind fizikálisan, mind mentálisan tisztességesen felkészült az előttük álló csatára, ám ő is megjegyezte, hogy pokolian nehéz feladat vár rájuk. Még Carlos Ortega vezetőedző sem tudta leplezni bosszúságát a sorsolást illetően, ugyanakkor szerinte maximális összpontosítással és némi szerencsével képesek lehetnek legyőzni a Kiel csapatát.

Ami egyébként a csoportmérkőzések során egyszer már sikerült, a veszprémi aréna falai között világklasszis játékkal, egy góllal legyőzték a németeket, melynek köszönhetően meg is nyerték a B-csoportot. A kinti mérkőzés azonban felért egy hideg zuhannyal, hiszen kínosan nagy arányú, 32–21-es vereséget szenvedtek, amely után Ortega mester nem is átallotta megjegyezni, hogy a gárda még egyszer nem játszhat ennyire gyengén. A veszprémiek az egész évadban mindössze két vereséget szenvedtek, a Kiel mellett a hazai pontvadászatban a Szeged otthonában maradtak alul parázs küzdelemben.

Egy cél lehet a negyeddöntő első, április 21-én sorra kerülő mérkőzésén: minél kisebb különbséggel megúszni a kieli kirándulást, a visszavágón ugyanis a fanatikus veszprémi közönség képes lehet belehajszolni a bravúrba a fiúkat. Persze a német bajnok sem verhetetlen, a BL-csoportkörében a Veszprém mellett a Celje is elbánt velük hazai pályán, sőt a nyolcaddöntő első mérkőzésén az orosz Csehov két góllal legyőzte őket. Más kérdés, hogy a visszavágón a Kiel megmutatta, miért is a világ egyik legjobb csapata, és 30–26-os győzelmével kiejtette az oroszokat.

A negyeddöntő többi résztvevő csapata dörzsölheti a tenyerét, hogy a mezőny két talán legerősebb csapata egymás ellen játszik. A sorsolás furcsa fintora, hogy a legjobb négy között biztosan lesz spanyol és német csapat is, hiszen az Atlético Madrid a Barcelonával, míg a német Flensburg a Hamburggal meccsel. A negyedik negyeddöntőben a nyáron sok pénzből megerősített macedón Metalurg Szkopje a lengyel Kielcével játszik, nem lövünk nagyon mellé, ha azt mondjuk, a lengyelek helye majdhogynem garantált a legjobb négy között.

A veszprémi kézilabda a tavaly ősz óta, ha lehet, még nagyobb ligában játszik. A tőke úgy ömlik a csapathoz, mintha dézsából öntenék, Nagy László szerződését jobb nem is firtatni, ugyanakkor kétségtelen, hogy az általa és Carlos Ortega edző által meghonosított spanyolos kézilabda elég hamar a csúcsra lett járatva. A Veszprém minden tekintetben állja a versenyt a sportág elitjével, és a hírek szerint (még további befektetőket emlegetnek) a pénzcsap nem mostanában fog kiapadni. Nincs is más lehetőség, hiszen még így is nehéz versenyben lenni a spanyol és német élcsapatokkal, mivel ők még mindig nagyságrendekkel nagyobb költségvetéssel gazdálkodnak, mint a mieink.

A megerősített MKB Veszprém akár már idén is alkalmas lehet a négyesdöntőbe jutásra, holott a vezetőség ezt a célt csak a 2014-es évre tűzte ki. Ám az nem kétséges, hogy a Kiel legyőzéséhez, ha nem is emberfeletti csodára, de bravúrra mindenképpen szükség van. Carlos Ortega csapatának talán az lehet az esélye, hogy nincs akkora teher rajtuk, mint a címvédő ellenfelükön. A Kiel csapatának a Bundesligában hétről hétre BL-erősségű mérkőzéseket kell vívnia, ráadásul náluk minden fronton csakis a végső győzelem az elfogadható eredmény. Ezt a többszintű terhelést nagyon nehéz folyamatosan a maximumon végighajtani, és bizony a németekkel is előfordul, hogy hullámvölgybe kerülnek.

Remélhetőleg sikerül kifogni egy ilyen periódust, vagy legalább az idegenbeli mérkőzésen annyira megszorítanunk őket, hogy a hazai visszavágón ötven százaléknál nagyobb esélyünk legyen. A Veszprémből szinte biztosan hiányozni fog a beálló Marco Oneto illetve a jobbszélső Iváncsik Tamás, de remélhetőleg nélkülük is sikerül majd kiharcolni a négyesdöntőbe jutást, ahol már tét nélkül, felszabadultan játszva akár még a végső győzelemre is lehet sansz. Szurkolunk.

Az ellenfél – THW Kiel

Az 1904-ben alapított német alakulat 17-szeres német bajnok, nyolcszoros német kupagyőztes, a Bajnokok Ligáját pedig három alkalommal (legutóbb 2012-ben) nyerte meg. Az elmúlt hat évben ötször finalisták voltak a legrangosabb európai kupasorozatban, és csapatát olyan világklasszisok alkotják, mint a francia Thierry Omeyer és Daniel Narcisse, a svéd Niclas Eckberg és Marcus Ahlm, a szerb Momir Ilics vagy a tavaly még a Veszprémet erősítő Marko Vujin. Idén a skandináv vonalra is ráerősítettek a dán Rene Toft Hansen és az izlandi Guðjón Valur Sigurðsson leigazolásával, ez a gárda kiegészülve az olyan német ászokkal, mint Christian Sprenger, Patrick Wiencek vagy Christian Zeitz, nyugodtan nevezhető világválogatottnak is. Mondjuk évi hétmillió eurós büdzséből nem is nehéz…

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon