A nagy sikerű U19-es labdarúgó Európa-bajnokság második fordulójában rendezett magyar–portugál meccs félidejében jelentette be a Magyar Labdarúgó Szövetség, hogy az utánpótlásképzés megkezdett reformjának folytatása érdekében személyi változások lettek a szövetségben: Kovács Ferencet nevezték ki sportigazgatónak. A 80 éves Kovács Ferencet.

Tökéletes időzítés és csodás drámai érzék jellemzi az MLSZ-t, hiszen épp a hazánkban zajló U19-es Eb közben, sőt, az egyik csoportmeccs szünetében élesítette ki honlapjára az elnökségi ülés eredményét. Sok egyéb fontos döntés mellett egy bekezdést szenteltek az év legmegrázóbb magyar focis hírének is: a januárban elzavart Nyilasi Tibor helyett megtalálták az új megmentőt, az utánpótlásképzésért felelős sportigazgatót – ezentúl Kovács Ferenc felel a megkezdett futballreform folytatásáért. (Amúgy a Magyarország–Portugália meccs félidejében, amikor kinevezték, 0–2 volt az állás, a vége viszont 1–6 lett, úgyhogy Kovács egy 1–4-es félidővel és egy sima vereséggel kezdte az igazgatást. Szóval akár le is mondhatna, sikertelenségre hivatkozva.)

"A sportigazgatót ebben a felelősségében az általa vezetett Utánpótlás Tanácsadó Testület segíti (a testület tagjai Dárdai Pál, Garami József, Herczeg András és Tamási Zsolt). A testület folyamatosan felügyeli és ellenőrzi a reform megvalósulását, és szükség esetén kezdeményezi az Elnökség döntését. A reform három pillére a régiós felelősségű utánpótlásközpontok szakmai irányítása, a korosztályos válogatottak versenyeztetése, valamint a labdarúgás egészségügyi központ kialakítása" – írja az mlsz.hu.

Hogy pontosan mit értenek megkezdett reform alatt, az nem teljesen világos, mindenesetre a belga Double Pass objektív jelentése szerint "az utánpótlás jelenlegi rendszere nem alkalmas az eredményes működésre. Ezzel az akadémiai képzéssel csak évekre konzerváljuk a sikertelenséget." Na ezt a sikertörténetet kell majd folytatnia Feri bácsinak, legalábbis az MLSZ szerint, hiszen már javában zajlik a reform. És ugye ebbe bukott bele Nyilasi is, aki amúgy nála 21 évvel fiatalabb, játszott évekig Ausztriában, és aki 1998 óta semmilyen edzői munkát nem vállalt el.

Kovács most 80 éves, és 1993-ban ült utoljára kispadon. Persze most nyilván sokan felháborodnak, hogy mit rugózok szegény bácsi korán, hiszen még szellemileg friss, aktív, életerős. Legyen így még két évtizedig, sok erőt és egészséget kívánok. De mondják a bölcsek, hogy a kor nem érdem, hanem állapot. Attól, hogy ő már leélt 80 évet, egyáltalán nem biztos, hogy a tapasztalat mellett birtokában van a legújabb fizikai, taktikai és mentális felkészülési trendeknek, vagy épp a csapatépítés és kiválasztás legfrissebb, nálunk valamivel sikeresebb futballnemzeteknél bevált módszereivel. Nem biztos, de persze simán lehet, hogy nap mint nap nemzetközi tanulmányokat, könyveket búj, és járja Európát, hogy a legfrissebb utánpótlásképző irányzatokat készségszintre fejlessze, majd átadja.

Persze neki elég irányítania a kis csoportját, melynek tagja a belgák szerint abszolút megbukott akadémia rendszer két képviselője, az MTK Sándor Károly Labdarúgó Akadémia szakmai irányítója, Tamási Zsolt, valamint a 66%-on teljesítő, így a legjobbnak kikiáltott debreceni akadémia vezetője, Herczeg András is. Az ország kirakatába tolt Puskás Akadémia még az 50%-ot sem érte el, pedig alapítója, Orbán Viktor miniszterelnök a stadion márciusi átadásán azt mondta, Európa tíz legjobb akadémiája között van az övé. Nos, még az országban is csak épp befért a tízbe... Ez csak abból a szempontból lehet fontos, hogy 2008 óta, miután Orbán elnök úr és dr. Mezey Irapuato 0–6 György visszahívta a magyar fociba, a felcsúti akadémia szakmai tanácsadó testületének tagja Kovács Ferenc. Aki mostantól ugye az egész ország utánpótlásáért felel.

Feri bácsi nagy tekintélyű szakember, elvégre 1985-ben az UEFA-kupa döntőjébe vezényelte a Videotont – melynek jelenleg a tiszteletbeli elnöke és tanácsadója is –, igaz, azóta a magyar foci nemigen lépett előre, de ebben neki persze nem lehetett szerepe, hiszen több mint húsz éve nem edző már. Majd most előkapja az akkori sikeres utánpótlás-nevelésről összeírt vaskos jegyzetet, és beépíti húsz évvel később. 1986-ban láttuk az eredményét.

(Fotó: mlsz.hu)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Bajba került a sznúkeres miután azt mondta, büdös a vb helyszíne

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés