Welesz Balázst választották meg a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség elnökének márciusban, 2015-ig bizonyosan ő vezeti a sportágat, emellett a Lite Wellness Club hálózat squash részlegének is ő a vezetője.

Welesz Balázst választották meg a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség elnökének márciusban, 2015-ig bizonyosan ő vezeti a sportágat, emellett a Lite Wellness Club hálózat squash részlegének is ő a vezetője. A squash magyarországi helyzetéről, Balázs és az elnökségének nagyratörő és remélhetőleg sikeres terveiről beszélgettünk a céltudatos szakemberrel.

Mivel győzted meg a döntéshozókat?

Két alapvető célt fogalmaztunk meg a programtervünkben. Az egyik, hogy a sportágat népszerűsítsük, az utóbbi időben – többek között a válságnak köszönhetően – némiképp visszaesett a rendszeresen játszók száma, annak ellenére, hogy még mindig az egyik legnépszerűbb hobbisportág. A másik, hogy növeljük a bázist, minél több fiatallal ismertessük és szerettessük meg a squasht.

Számokban kifejezve mit jelent a rendszeres játszók tábora?

Nagyjából 30-50 ezer között van a heti rendszerességgel játszók száma, gyakorlatilag minden nagyvárosban található egy klub, nagyon szépen fejlődik a sportág. A squash előnye egyrészt, hogy pont az a korosztály űzi, aki fizetőképes – a 18 és 35 év közötti kereső, közép- és felsővezető – általában – férfiak. A potenciált jelenti még, hogy a négy elit sportág közé sorolják, a golf, a vitorlázás és a tenisz mellett.

És épp ezért csúfolják rétegsportnak.

Már egyre kevésbé az és szerencsére egyre több lehetőség nyílik a szerényebb anyagi körülmények között élőknek is, talán sikerül letörölni az elitsport bélyeget, amit ránk sütöttek.

Gondolom, erre is van terved. Mesélnél ezekről?

SOS Gyermekfaluval való együttműködés

Barabás Éva a gyermekfalú nagykövete, akivel közös programokat dolgozott ki Balázs. A roadshowhoz csatlakozik az SOS, így lehetőségük lesz a gyerekeknek kicsit beleszagolni a squash világába.

Az egyik legkomolyabb tervünk egy országos roadshow – évi nyolc-tíz alkalomról lenne szó, amikor is vidéki városokba látogatnánk el és egy komplett hétvégi programmal hívnánk fel az ott élők figyelmét, válogatott játékosok bemutatókat, edzéseket tartanának az adott helyszínen. A legfőbb cél a sport megszerettetése, valamint a vidéki nagyvárosokban és azok környékén élő gyerekek mozgósítása, különböző kedvezményekkel klubokba való becsábítása, az utánpótlásbázis szélesítése.

És hogyan tartanátok őket a squash közelében?

Nem csak felkeresni és „behúzni” szeretnénk a srácokat, hanem igyekszünk lehetőséget is biztosítani, hogy heti rendszerességgel játszani tudjanak minimális pénzből – ez nagyjából 500 forintot jelentene óránként. A szövetség költségén kezdtük ezt el és foggal-körömmel harcolunk, hogy ez a tervünk valóra is váljon. Az egész éves rendszer felépítésén – több évre – dolgozunk és kooperálunk a különböző klubokkal, időpontokat, helyszíneket igyekszünk lefixálni.

Tenisz vs. fallabda. Tudtok vele versenyezni?

Nem tudunk versenyezni a tenisszel, de nem is a teniszt kell szembeállítani, mint elérendő célt, ugyanis több szempontból is előnyösebb helyzetben van. Eleve olimpiai sportág, egészen más a támogatottsága, másrészt pedig sokkal inkább közvetíthető. Sajnos a squash legfőbb hibája, és ezért nem lesz soha olimpiai sportág, hogy gyakorlatilag lehetetlen élvezhetően közvetíteni. A döntéshozókat pedig az motiválja, hogy olyan embereket le tudjanak leültetni a tévé elé, akik nem, vagy alig sportolnak és megismerkedjenek az adott műfajjal. Erre a fallabda alkalmatlan.
Mindezek ellenére a teniszesek közül is egyre többen próbálkoznak a squash-sal, a hasonló mozgásformák és ugye a kiszámítható, változatlan körülmények miatt. Itt mindegy, hogy milyen évszak van, nem számít, hogy esik az eső vagy fúj a szél.

Mennyire széles a sportág utánpótlásbázisa?

Egészen konkrét számot is tudok most mondani, ami érzékelteti, hogy egyre nagyobb: 80 gyerek nevezett a legutóbb diákolimpiára, ami úgy gondolom, szép szám. Pláne annak tükrében, hogy korábban semmiféle juniorprogram nem volt, ami elősegítette volna a játékosszám növelését, tehát ez egy jó alap. Ha sikerül a mi programunk, akkor megtöbbszörözhetjük a sportolók létszámát, hisz mint említettem, a junior játékosok számának drasztikus növelése a cél, az utánpótlásra kell építeni, ők fogják előrevinni a sportágat!

Milyen eredményekkel tudsz dicsekedni?

A leghíresebb magyar játékos Krajcsák Márk, aki a 37. volt a felnőtt világranglistán, ez egy nagyon szép eredmény, le a kalappal a Márk előtt.

U15 Európa-bajnokság

Ezüstérmet szerzett a Püski Lénárd, Papp Nándor Gergely, Kiss-Máté Csenge összeállítású csapat.

A másik kiugró és mindenképp említést érdemlő teljesítmény az U15-ös Európa-bajnokságon elért csapatezüstünk volt. Látszik, hogy nem lehetetlen a világ élvonalához csatlakozni, ha makacs és kitartó valaki.

Nagy hangsúlyt fektetsz a népszerűsítésre is.

Évente akár hat-nyolcszor is Magyarországra kell csábítani külföldi, híres játékosokat, illetve a kapcsolatok kiépítése után egyfajta csereprogram keretein belül a magyar játékosok is mehetnének külföldre játszani, tanulni. Ez is a sportág-népszerűsítési tervünk része. Évente egy nagy verseny megszervezése is a céljaink között szerepel, nem is akármilyen módon: egy exkluzív helyen, akár egy bevásárlóközpont vagy egy frekventált tér, például a Hősök tere közepére, vagy akár a Budai várban egy üvegkalickába épített mobil squashpályán. Ezzel a trükkel érdekesebbé és úgymond közvetítőbbhetővé tennénk a sportágat, aminek már hírértéke is lenne, a média számára is érdekesebb lenne. A szponzorok pozitívan álltak a tervhez, remélhetőleg már jövő tavasszal létrejöhet ez az egész hétvégés program.

Mit tanácsolsz a szülőknek, mikor adjanak ütőt a gyermekük kezébe és mennyi pénzt tegyenek félre?

Nagyon-nagyon fiatalon érdemes elkezdeni ismerkedni a labdával, a labdaérzék dönti el, ki mennyire tehetséges. Aztán ütővel már 7-8 éves kortól lehet játszani.

Támogatók

A Head és Tecnifibre nagy segítséget nyújt a szövetségnek és az egész sportágnak.

 Ami pedig a költségeket illeti: az ütőn nem érdemes, sőt nem szabad spórolni, a nagyon olcsó sportszerek a kialakításuk és anyaguk miatt inkább ártanak – nem lehet velük megtanulni normálisan játszani és még sérülésveszélyesek is. Egy 10-12 ezer forintos ütő már megfelelő és egy jó cipő is nagyjából ennyibe kerül, körülbelül harmincezer forintból el lehet indulni. Egy csoportos edzés nem különösebben költséges – 1000-1500 forint –, viszont érdemes edzővel elkezdeni játszani.

A squash élettani, fizikai és koordinációs hatásai milyenek, mivel tudsz érvelni, hogy ezt a sportágat válasszák?

Gazdasági Tanácsadó Testület

Ismert és elismert gazdasági szakemberekből álló testületet hozott össze az elnökség, akik tanácsaikkal, ötleteikkel és kapcsolataikkal segítik az MF(S)SZ munkáját és terveit.

Az intenzitás szempontjából a squash a legkeményebb sportág, az időegység alatt elégetett kalóriák száma itt a legmagasabb, ezt egy kimutatás is bebizonyította. A keringésre és belső szervekre is rendkívül jó hatással van. A szellemi és fizikai felkészültség egyvelege a leginkább a fallabdában szükségeltetik, főleg a bezártság és az ellenfél közelsége miatt. Nem véletlenül mondják, hogy menedzsersport, ha valaki egy órát rászán, akkor mind fizikailag, mind szellemileg kikapcsolódik, feltöltődik és gondolkodásban, mentálisan fejlődik.

A Player figyelemmel fogja kísérni a jövőben a honi squashéletet és amiben tudja, támogatja a sportág fejlődését.

(Fotó: chek)

Olvass még több érdekes interjút a Playeren!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

A Barcelona ügyesen keverte a lapokat, történelmi szerződést írhat alá a Nike-val

További cikkeink a témában