Egy profi sportoló odafigyel az egészséges étrendre, az optimális folyadékbevitelre és kerüli a cigit, ha egy mód van rá. Ennél a tíz sporttársnál viszont rendszeresen befigyelt egy kis illegális kedélyjavító is.

No.1 – Dock Ellis

Dock Ellis sztoriját azért nem tennénk be drog elleni példabeszédnek, mert inkább vicces, mint elrettentő. (Persze azt nem kell külön kihangsúlyoznunk, hogy a kábítószer rossz, értem?) A baseball-játékos ugyanis még csak nem is titkolta, hogy a legfélelmetesebb élménye az volt, amikor egyszer 1973-ban kivételesen tisztán állt fel dobni. Nem is bírta sokáig a feszkót, ezért gyorsan visszaszaladt az öltözőjébe, hogy bedobjon néhány tabi amfetamint, amit kávéval öblített le. Három évvel korábban – akkoriban meg sem próbált tisztán a pályára lépni – pont nélkül hagyta állva a San Diego ütőjátékosát, mely után beismerte, hogy LSD-t tolt magába az öltözőben, és azt haluzta, hogy magának Jimi Hendrixnek adogat, aki a gitárjával próbál a labdába trafálni. Olvasó nem röhög, kulturáltan szörnyülködik!

No.2 – Diego Maradona

Az argentin varázslóra az 1994-es amerikai világbajnokságon rendesen ráhozták a frászt, amikor a Nigéria elleni meccs után az orra alá dugtak egy pozitív drogtesztet. Emberünk őszintén meglepődött, de szerintünk csak azt nem értette, hogy miért csak efedrinre lett pozitív, hiszen akkor már évek óta VIP-kártyás volt a környékén lévő összes kokain-kiskereskedőnél. A FIFA persze nem hitte el, hogy a csodacsatár szervezete magától kezdett efedrint szintetizálni, így ki is vágták a tornáról, ahogy elő van írva. Maradona végül tévés kommentátorként kérezkedett vissza a hátsó ajtón.

No.3 – Michael Phelps

Michael Phelps arról híres, hogy csúcsformában még egy sprintelő delfinnel is képes lenne menet közben a Golf-áramlatról értekezni. Anno emiatt sokan megvádolták azzal, hogy egy kisebb ázsiai ország GDP-jét költötték kimutathatatlan doppingszerekkel történő teletömésére. Ez persze nem nyert igazolást, mint ahogy droghasználatot sem bizonyítottak rá soha, azonban 2009-ben akadt némi problémája egy kép miatt, melyen az látható, amint egy egyetemi partin éppen marihuánát szív egy vízipipából. Phelps beismerte, hogy a kép valódi és bocsánatot kért a kilengés miatt. A becsülendő gesztus persze nem akadályozta meg az úszószövetséget abban, hogy három hónapra eltiltsák, a Kellogg’s pedig felmondott vele egy igen izmos szponzori szerződést. Ez volt minden idők egyik legdrágább betépése.

No.4 – Todd Marinovich

Marinovich a Los Angeles Raiders mezében szép karriert futhatott volna be, de sajnos végül az lett a veszte, hogy majdnem annyiszor tartóztatták le drogfogyasztás miatt, mint ahányszor szabálytalanság miatt kiállították. Egyedül Kaliforniában kilencszer kattant a kezén a bilincs. Imádott ugyanis betépve gördeszkázni erre alkalmatlan, vagy tiltott helyeken, aminek általában megint csak bekísérés lett a vége. Nincs kétségünk afelől, hogy a ligában nem ő volt az egyetlen, aki szorgalmasan szívogatta a csíkokat, de a többiek legalább nem rajzoltak céltáblát a mellkasukra.

No.5 – Jennifer Capriati

Teniszezőnőknél nem igazán jellemző, hogy a szettek között egy trombitába csavart gandzsa társaságában normalizálnák a pulzusukat, de persze a főszabály alól itt is akadnak kivételek. A kétszeres Australian Open-, egyszeres Roland Garros-győztes és olimpiai bajnok Capriati például 1993-ban egy elemelt gyűrű-, majd marihuána-birtoklás miatt került a törvény sötét oldalára. A drog a jelek szerint profi pályafutása után is hű társa maradt, hiszen 2010-ben túladagolással próbált véget vetni saját életének egy félresikerült kapcsolat miatt.

No.6 – Andre Agassi

Agassinak nem 1997 volt a kedvenc éve. Ebben az évben ugyanis nem csak lejtmenetbe kapcsolt a házassága Brooke Shieldsszel, de csuklósérülés is hátráltatta, végül pedig csúnyán elhasalt egy drogteszten is, mely amfetamin-származékokat mutatott ki a vérében. A kifogás feltehetőleg már azelőtt kész volt, hogy a cseppet sem lelkesítő papírossal betámadták; Andre az italába kevert cuccra fogta a dolgot. Később aztán önéletrajzában beismerte, hogy akkoriban barátkozott össze a kristálymet nevű szerrel. Totál szívás!

No.7 – Allen Iverson

A sikeres kosaras a pályán kívül nem igazán tudta betartani a játékszabályokat. Előszeretettel küldte rá a neki nem tetsző emberekre a testőrét, egyszer telehugyozott egy szemetest egy kaszinóban, Atlantic Cityben, és ha már itt tartunk, igen közeli viszonyt ápolt a kenderrel is. 1997 neki is a mágikus éve volt, csakúgy, mint Andre Agassinak. Őt egy jó adag fűvel és egy engedély nélküli lőfegyverrel kapcsolták le, amiért végül közmunkára ítélték.

No.8 – Rob Van Dam

A hegyomlásnyi pankrátort 2006-ban egyik kollégájával együtt gyorshajtás miatt állították meg Ohióban. A rendőrt nem hatotta meg a kocsiban ücsörgő legalább 150 kilónyi izom, szépen kiszállította a két terminátort és átvizsgálta a járművet. Nagy volt a csodálkozás, amikor egy szép adag marihuána kacsintott vissza a hivatalos közegre néhány illegális tabletta társaságában. Hőseink az estét a kóterban töltötték, ahonnan másnap óvadékkal szabadultak. Aki látta Aronofsky A pankrátor című filmjét, annak nincsenek illúziói a bunyós bohócok drogfogyasztási szokásainak tekintetében.

No.9 – Derek Boogaard

A tragikus sorsú Derek Boogaard fénykorában az NHL legerőszakosabb, és épp ezért legrettegettebb játékosa volt. Nála igazi signature move volt, amikor az ütőt ledobva kétkezes boksszal szerzett örömöt ellenfelének. A bunyót már-már főállásban művelte, ami egy idő után kihatott ízületeinek egészségére is. A 2008-2009-es szezonban egy hátsérülés miatt már fájdalomcsillapító tabletták garmadáját szedte be naponta, amire aztán durván rá is kattant. A függőség aztán egyre nagyobb méreteket öltött, és egy idő után már illegális cuccokkal is színesítette a palettát. A vége az lett, hogy 2011-ben holtan találták otthonában. Halálát a hivatalos álláspont szerint az illegális gyógyszer és az arra letolt nem kevés alkohol kölcsönhatása okozta.

No.10 – Bob Probert

A kanadai Bob Probert még egy hokishoz képest is problémás pasas: ’89-ben azért zavarták vissza Kanadába, mert az alsógatyájában 14 gramm kokaint próbált átcsempészni az Egyesült Államokba. Ezután kicsit megszelídült, de hogy később sem hagyott fel a cuccal, azt jól példázza egy 2004-es mutatványa, amikor azért tartóztatták le, mert a kocsijával rossz helyen parkolt, majd a közelben lófrálóknak drogot próbált eladni. Az intézkedő rendőröknek aztán nem túl okos módon fityiszt mutatott, így csak némi sokkolás és birkózás után sikerült jobb belátásra bírni.

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon