Thiago Silva eltiltása és Neymar sajnálatos csigolyatörése után újabb csapás érheti az elődöntőre készülő brazil válogatottat: a házi gólkirály helyettesítésére kiszemelt Willian megsérült a csapat szombati edzésén és könnyen lehet, hogy nem játszhat a Németország elleni keddi mérkőzésen.

Kezdjük a könnyebben pótolható csékával, már amennyire egy csúcskategóriás védőt lehet csak úgy helyettesíteni. A Thiago Silva–David Luiz belső kettős talán az egész vébé legjobb párosa, a PSG elegáns, és a (még) Chelsea (leendő PSG) hóbortos középhátvédje a brazil válogatott legstabilabb pontját jelentették eddig. TS pótlását valószínűleg a bayernes Dantéval oldja meg Scolari, aminek főként a mémgyárosok örülhetnek, hiszen a két madárfészek-frizurás ember végtelen poénforrást jelent.

Az ellenfél sem szomorú, elvégre Dante évek óta Németországban játszik, tehát elég jól ismerhetik – ez mondjuk igaz fordítva is. Ami a formáját illeti, tavasz végén eléggé ingadozott a teljesítménye, a tornán eddig egy másodpercet sem játszott. Ő inkább David Luizhoz hasonlatos, de nem csak a hajszerkezete miatt: hajlamos a könnyelműsködésre és a bizonytalankodásra, ellentétben Thiago Silvával, aki a tökéletes középhátvéd prototípusa. Ha nem ő, akkor a Napoliban tavasszal több poszton bevetett (jobbhátvéd, középhátvéd, védekező középpályás) stabil kezdővé vált Henrique kerülhet be. A loboncos bekk néhány percre beleszagolt már a világbajnokság légkörébe éles meccsen, nagyjából ennyi előnye van riválisával szemben. Hátránya, hogy nemzetközi szinten nem túl tapasztalt és viszonylag lassú – utóbbi akkor lehet rizikófaktor, ha Joachim Löw Schürrlét vagy Müllert (extrém esetben Götzét) pakolja előre.

Neymar hiánya jóval súlyosabban érinti a selecaót. A Barca csatára a válogatott első számú húzóembere, kis túlzással egyedül felel az egész támadószekcióért: a szélről indulva szervez és befejez, övé majdnem az összes pontrúgás. A már említett Willian szintén sokoldalúnak számít, ám jóval gyengébb kiadásban. Még a Sahtar Donyeck játékosaként gyújtott fényt a bányászváros fekete egén; gólokat lőtt, előkészített, aztán a Chelsea-be kerülvén José Mourinho alatt alázatos munkás szélsővé változott. Védekezése és mezőnymunkája támadó középpályás létére kiemelkedő, viszont nem képes arra, amire Neymar: hátára venni a csapatot.

Amennyiben tényleg nem épül fel keddre, a vészforgatókönyv B terve lép életbe: Bernard. Alacsony, gyors, agilis szélsőről van szó, aki nagyon fiatal, de nem csak az 57 kilója miatt tűnik súlytalannak. Ott van még C opcióként Willian klubtársa, Ramires, ő meg kreativitás szempontjából hasznavehetetlen, inkább védekezésben lehet rá számítani. Mourinho általában akkor küldte pályára a jobb szélen, ha idegenben játszottak rangadót és tartani kellett az eredményt.

Brazília tehát biztosan két legjobbja nélkül lesz kénytelen kiállni Belo Horizontéban, és így, hogy egyiknek nincs hasonló szintű igazi helyettese, könnyen lehet, annyi a vb-döntős álmoknak.

Ha Brazília így is megnyeri a vébét, 3,5-szerez pénzt lehet nyerni. Fogadsz rá?

(Fotó: Europress/AFP)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Xabi Alonso döntése miatt egy portugál edző lett a Liverpool A-opciója

A világ legkeresettebb edzője a Liverpoolt és a Bayern Münchent is visszautasítja?

További cikkeink a témában
Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?
Hirdetés