Létezik rá logikus magyarázat, hogy miért érzel néha ellenállhatatlan vágyat némi szénhidrát után.

Szóval az lehet a helyzet, hogy néha te is áldozatául esel az úgynevezett stresszevésnek. Ez az a jelenség, amikor ideges vagy, aggódsz valami miatt, ennek hatására felbontasz egy zacskó chipset és addig tömöd magadba, amíg egy kicsit meg nem nyugszol. Japán tudósok most végre megtalálták, hogy mi áll ennek a hátterében. Mint annyi minden más esetben, ez is fejben dől el. Ha tapasztalsz tehát ilyesmit, az agyadat kell érte okolnod.

Korábban az már kiderült, hogy általában az emberek a zsírban gazdag ételeket preferálják, néha azonban a szénhidrátra éhezünk. Most éppen ezt a váltási folyamatot sikerült megfejteni az agyban, vagyis a japán tudósok arra jöttek rá, miért érzünk néha ellenállhatatlan vágyat arra, hogy bezabáljunk egy halom szénhidrátot.

A felelős pedig nem más, mint egy bizonyos típusú neuron a hipotalamuszban.

Feltételezésüket már egy egereken végzett kísérlettel is alátámasztották. Amikor a rágcsálók agyában aktiválták ezeket a neuronokat, az állatok szépen át is tértek a zsírban gazdag ételekről a szénhidrátra. És hogy mégis mi köze ennek az egésznek a stresszhez? Éppenséggel az, hogy ezek a neuronok a stressz hatására felszabaduló hormonoktól aktiválódnak, ez pedig rögtön meg is magyarázza a stresszevést.

Akik sok édességet esznek stresszes időszakokban, hajlamosak magukat hibáztatni azért, amiért nem tudnak uralkodni az ösztöneiken. Ugyanakkor a kutatók szeretnék, ha ezek az emberek tudnák, hogy a szénhidrátokkal kapcsolatos kontrollvesztés nem az ő hibájuk

- magyarázta Yasuhiko Minokoshi professzor, a tanulmány vezetője, aki azt is hozzátette, hogy egészen hihetetlen, milyen mértékben képes befolyásolni a stressz az étvágyunkat. A japán kutatók egyébként arra is kíváncsiak, hogy vajon az alvás is ilyen jelentős hatással van-e az étkezési szokásainkra. Ha arra is megtalálják a választ, természetesen beszámolunk róla.

(via)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Naponta többször is megnéznénk a naplementét ezzel a gyönyörű lánnyal

Kóser japán ételekre bukkantunk egy budapesti kisvendéglőben

További cikkeink a témában