Megkérdeztünk egy profit, hogy mi a jobb: ha mi magunk toljuk kézi erővel, vagy ha gépesített megoldást választunk?

Ki a jobb?

Az első kérdés, amit egy férfi feltesz a témával kapcsolatban, azonnal a lényegre tér: melyik a jobb? A helyzet az, hogy nem lehet egyértelmű igennel vagy nemmel válaszolni, a szituáció ugyanis összetettebb. Azért nem kell kétségbeesni, mert van válasz, még ha kissé komplex is. Nem mi vagyunk egyébként az elsők, akik ezt a problémát felvetik, ugyanis folyamatos klinikai vizsgálatokkal igyekeznek eldönteni a kérdést. – Ha politikailag korrektek akarunk maradni, akkor azt kell mondani, hogy megfelelő technikával a hagyományos fogkefékkel is fenntartható a kielégítő szájhigiéné, de az elektromossal ez könnyebb – mondja Dr. Würsching Tamás, fogorvos. – Ha hozzávesszük azt is, hogy a legtöbb ember nem tud helyesen fogat mosni, a mérleg nyelve egy kicsit még inkább az elektromos fogkefe javára billen.

Kinek jó a gépesített?

Papíron nincs olyan szájhigiénés probléma, amire az elektromos fogkefe hasznosabb lenne, mint a hagyományos, akadnak viszont olyan helyzetek, amikor mégis hatékonyabb az elektromos fogkefe: ha valaki például látáskárosodott vagy szimplán béna a fogmosáshoz, és nehezére esik körbenyomulni a szájában a kefével, akkor nyilvánvaló, hogy mekkora segítség az elektromos foggép. Persze nem kell remegő, nehezen kontrollálható kézzel rendelkezni ahhoz, hogy az elektromos verzió mellett döntsünk, elég, ha olyan lusták vagyunk, mint Homer Simpson, és máris nyúlunk a ketyere után.

Mostál nyelvet, kisfiam?

Körbenézve az elektromos újdonságok között, olyan meglepő tulajdonságokba is botlik az ember, mint a nyelvtisztító funkció. Gyerekkorunkban szó sem volt arról, hogy a nyelvünket is mosni kellene, szóval megugrik az ember szemöldöke ilyesmit látva. Pedig a helyzet az, hogy a nyelvet is mosni kell, mégpedig azért, mert a nyelvhátat apró szemölcsök borítják, emiatt érdes a felülete, azon meg mindenféle nem kívánt dolog tapadhat meg. Nem egy darab pörkölt, sokkal inkább baktériumok, gombák, vagy akár saját elhalt sejtek is. – A nem megfelelően vagy egyáltalán nem tisztított nyelv következménye a rossz lehelet is lehet, de rosszabb esetben például légúti kórokozók is elszaporodhatnak, melyek aztán nevükből adódóan légúti fertőzéseket okozhatnak – fejti ki Dr. Würsching Tamás. – Éppen ezért a nyelvet meg kell szabadítani a lepedéktől.

Vannak hagyományos nyelvtisztítók is, de azokat külön meg kellene venni, így ebben az esetben a gyártók által kínált kettő az egyben fícsör hasznos dolog.

A fehér ötven árnyalata

Ha kutatás közben átnézzük egy minőségi elektromos versenyző tudását, fogfehérítő tulajdonságba is belefuthatunk. A fogfehérítés azonban tág fogalom, mindannyian azonnal a fogászatokban igénybe vehető kémiai eljárásra asszociálunk, amely alkalmanként olyan tízezer forintnál kezdődik, határ a csillagos ég. Éppen ezért felkapja a fejét az ember, ha azt gondolja, hogy a fogkeféje majd kiváltja ezt a látogatást a fogorvosánál. A helyzet azonban az, hogy a két szolgáltatás messze nem ugyanaz. Az úgymond klasszikus fogfehérítés kémiai reakción alapul, a fog kemény szöveteiben lerakódott festékanyagokat a fehérítő zselé hatóanyaga kioldja. Ez egyaránt igaz a rendelői fehérítő rendszerekre, és az otthon használt műanyag sínes megoldásokra is. Szakértünk szerint ilyet még egy elektromos fogkefe sem tud, így amit fogfehérítő funkcióként hirdetnek, az legfeljebb valamilyen mechanikai tisztító hatáson alapuló dolog lehet, és mint ilyen, hatékonyságában valószínűleg elmarad a fent említettektől.

A fogkefén túl

Alaposan körbejárva a témát még fel kell hívnunk a figyelmet azokra a kihívásokra, amelyeknek sem a hagyományos, sem az elektromos fogkefe nem tud megfelelni. Ez nem hibája egyiknek sem, nem arra találták ki őket, hogy a fogközökbe is beférjenek. Arra ugyanis ott van a fogköztisztító kefe és a fogselyem. Előbbi hatékonyabb, de a nagyon szűk helyekre, torlódott fogak közé nem mindig fér be, ilyenkor jó a fogselyem is. – Ez azért rendkívül fontos, mert semmilyen elektromos vagy hagyományos fogkefe nem képes ezt a területet kellően megtisztítani, viszont mind a fogszuvasodás mind a fogágybetegség (a fogelvesztés két fő oka) kiindulási pontja lehet a fogközök területe. A nyelv mechanikai tisztításáról már említettük – mondja Dr. Würsching Tamás –, ezenkívül meg ott vannak a kémiai úton ható szerek, a különböző fertőtlenítő szájöblögetők. Ezek használata nem helyettesíti, de jól kiegészíti a mechanikus eszközökét. Használatuk ha nem is rendszeresen, de bizonyos esetekben javasolt, például: szájsebészeti beavatkozás előtt és után, fogínygyulladás kezelése során, vagy ha a kézi fogkefehasználat akadályozott.

Itt a fogkefék Mercedese

Ha érdekel egy elektromos fogkefe, akkor nemrég botlottunk bele az Oral B PC 7000 Blackbe, amit a legstílusosabb fogkefeként hirdetnek, de szerintünk sokkal fontosabb az a sok hasznos funkció, amivel felszerelték. A percenként 40 ezer pulzáló és 8800 forgómozgást végző Oral-B PC 7000 Black akár kétszer annyi lepedék eltávolítására is képes, mint a manuális fogkefék.

Ez az egyedülálló hatékonyság a fogkefefejen található sörték munkájának köszönhető, melyek rezgő-, forgó- és pulzáló mozgásukkal minden fogat, egyenként képesek megtisztítani a tökéletesen és professzionálisan tisztított fogak érzését nyújtva ezzel. Az alapvető tisztítási módok mellett, mint például a mélytisztítás, fehérítés, masszázs és érzékeny ápolás, az elektromos fogkefe most nyelvtisztító funkcióval is bír.

Vezeték nélküli Smart Guide rendszer segít abban, hogy a száj minden részét alaposan, finoman és megfelelő módon megtisztítsuk a fogorvosok által ajánlott két perc alatt. (x)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában