Betonként vagy városi műtárgyként kaphat második életet egy szélkerék-lapát, mindenesetre kutatni kell a lehetőségeket, mert nemsokára elképesztően sokat kell majd lecserélni.

Mivel az igazán széles körben elterjedt szélerőmű-parkok első korszerűsítési hullámához csak nemrég érkeztünk el, eddig logikusan az újrahasznosítás sem merült fel komolyabban. Aztán amikor eljutottunk oda, kiderült, hogy nem igazán egyszerű kérdés.

Már önmagában a turbinák hatalmas lapátjai is gondot okoznak, de már körvonalazódnak a lehetséges módszerek. Alapvetően két irány van:

a nagyjából húszévente lecserélendő lapátokból beton gyártható, vagy új szerepben, önálló műtárgyként is alkalmazható.

A probléma nem kicsi (szó szerint): egy átlagos szélkerék 160 méter magas, 51 méteres lapátokkal, míg a jelenlegi világrekorder 242 méter magas, 118 méter hosszú lapátokkal. Ebből aztán rengeteg hulladék keletkezne, amikor elkezdjük tömegesen lecserélni őket, így elengedhetetlen jó módszereket kidolgozni az újrahasznosításra.

A lapátok jellemzően üvegszálas anyagból és balsafából készültek, ami „elképesztően robusztus anyag”, de több körben ledarálva, majd cementbe keverve még hasznosítható. Ugyanakkor a folyamathoz rengeteg energia kell, és anyagilag sem éri meg a művelet, a fő motiváció itt az, hogy a jókora lapátok ezrei ne kerüljenek a szeméttelepre.

Egy másik iskola szerint egyszerűen némi ráncfelvarrás után más funkcióban jobban újrahasznosíthatóak a lapátok.

Írországban gyalogos hidat építettek belőle, Dániában biciklitároló fedele lett egy lapátból, Hollandiában játszóteret csináltak így. Igazából a lapátok második életének csak a fantázia szab határt, mert kerítéstől kezdve a lámpaoszlopig sok minden lehet városi környezetben.

Bár van szakértő, aki szkeptikus, mondván, egyszerűen a legolcsóbb kidobni a lapátokat, mégis keresni kell az újrahasznosítás lehetőségeit, mert csak az USA-ban több mint 70 ezer szélkerék működik, aminek logikusan legalább 210 ezer lapátja van. Nem árt felkészülni a napra, amikor elkezdjük majd tömegesen lecserélni ezeket.

(Fotó: Tyler Casey/Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Felpörgött a szélkerékturizmus a tengerpartokon

Nemhogy nem zavarják a kirándulókat a szélkerekek, de sokan egyenesen lenyűgözőnek tartják őket.

Gigantikus szélturbinát építettek, 36 ezer háztartást képes ellátni árammal egy év alatt

Az 50 emeletes épületnek megfelelő magasságával világrekorder monstrum 22 ezer tonna szén elégetését spórolja meg.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában