Egy nyíregyházi vadász felsóhajt.

Németországban annyira gyakorivá váltak a tenyészállatok elleni farkastámadások, hogy a helyi gazdák azt szeretnék, hogy a hatóságok lazítsanak az európai uniós jogszabályok alapján szigorúan védett állatokra vonatkozó kilövési szabályokon. A német gazdák érdekvédelmi szervezete szerint vidéken az emberek sok helyen már nemcsak az állataikat, hanem a saját életüket is féltik a túlságosan elszaporodott farkasoktól.

Németországban becslések szerint 161 farkasfalka élhet, egy falkába nagyjából 8-12 állat tartozik. A falkákon kívül a hatóságok tudnak még 43 farkaspárról, valamint 21 egyedül kóborló állatról is. A farkasokat 1990-ben helyezték szigorú védelem alá, miután a 19. század végén többé-kevésbé kihalt fajnak nyilvánították. Az intézkedés következtében évről évre emelkedett a farkasok száma Németországban az utóbbi több mint harminc évben.

Bajorországban már döntés született arról, hogy a gazdák kilőhetik azokat a farkasokat, akik az állataikat fenyegetik.

Markus Söder bajor kormányfő csütörtökön egy olyan faluba látogatott el, ahol több legelésző állattal is farkasok végeztek az utóbbi időben, és elmondta, hogy a gazdálkodás jövőjét veszélyeztetik a farkasok, amelyek populációját emiatt korlátok közé kellene szorítani.

A kelet-németországi Brandenburg tartományban a gazdák szervezete – Finnországban és Svédországban már bevezetett intézkedésekre hivatkozva – azt akarja elérni, hogy minden évben ki lehessen lőni bizonyos számú farkast.

Tavaly a régióban már volt rá példa, hogy különengedélyt adtak ki bizonyos esetekben, miután számos haszonállat a sorozatos farkastámadások áldozata lett.

A Zöldeket képviselő Harald Ebner, a szövetségi természetvédelmi bizottság elnöke ugyanakkor úgy vélte, hiba lenne kilövési engedélyt adni a farkasokra, és a „gyors fegyverragadás” nem hozna megoldást, ráadásul uniós jogot sértene.

Magyarországon a farkas és a kilövésük most jóval érzékenyebb téma:

egy jeladót viselő, párt kereső farkas Svájcból gond nélkül eljutott Magyarországig, de a hétszáz kilométeres útjának – a vád szerint – egy magyar vadász vetett véget, aki illegálisan kilőtte, a jeladóját pedig a Hernád folyóba dobta.

(Forrás: The Guardian, MTI. A kép illusztráció.)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Kóser japán ételekre bukkantunk egy budapesti kisvendéglőben

Budapesten a legdrágább az albérlet Európában

További cikkeink a témában