Nem mindig a tökéletesség a legizgalmasabb – íme, néhány olyan nő, aki különlegességével, vagy épp mások közt megbúvó, egyszerű szépségével hódít vagy hódított.

A fekete párduc

A divatvilágban Iman volt az első fekete bőrű szupersztár, őt követte Naomi Campbell majd Tyra Banks, azóta pedig felnőtt egy generáció – mi sem mutatja ezt annál jobban, hogy a fiatal trónkövetelők közt ma egy Chanel Iman nevű topmodell az egyik legfényesebb csillag. A hatvanas években robbanó elnyomás után lassan, de biztosan formálódott a közízlés, és mára szerencsére az emberek többsége már objektíve tudja megítélni a női szépséget – legyen szó bármilyen színű vagy árnyalatú bőrről. Diana Ross, később pedig Whitney Houston népszerűsége sokat lendített azon, hogy a törékeny testalkatú, vékony nők is elfoglalhassák helyüket a szexszimbólumok között – napjainkban pedig Halle Berry tűnik a típus egyeduralkodójának.

A vicces, kedves szomszéd lány

Ő az, akiről csak akkor jössz rá, mennyire dögös is valójában, ha elhappolják előled. Nem új keletű karakter: a nem túl kihívó, nem igazán dívás nőideálok, akik ártatlanságot árasztanak magukból, újra és újra feltűnnek a populáris kultúrában: gondoljunk csak Debbie Reynoldsra az Ének az esőben című musicalfilmben, vagy akár a mindenki Dorothyjaként ismertté vált Judy Garlandra. Az egyik első girl next door az önmagát bármikor szívesen kifigurázó Mary Pickford volt, a dzsessz világából pedig Doris Dayt is ide sorolhatjuk – a mi generációnk azonban szinte biztos, hogy a Jóbarátok Rachelét, azaz Jennifer Anistont említi az elsők között, mondjuk Sandra Bullock és Drew Barrymore társaságában. A laza, kotnyeles, haverkodós, mégis szép és szexi karakterek sosem mennek ki a divatból!

A pin-up girl

Először is nem árt tisztázni, hogy mit jelent ez a kifejezés: a negyvenes évektől így nevezik azokat a hölgyeket, akiknek képeit a katonák a szekrényük ajtajába vagy az ágyuk fölé tűzték. A mai kor embere leginkább az ötvenes évek pin-up lányaira emlékszik, ha ezt a kifejezést hallja – ám azt sem árt megjegyezni, hogy sorozatunk előző részeiből több szereplő, akit máshová soroltunk, ide is simán beférne. A pin-up girlök nagyasszonya a jellegzetes frufrujával óriási divatőrületet elindító Bettie Page. Christina Aguilera Candyman című dalának klipjében bemutatja, milyen is a hamisítatlan, késő negyvenes évekbeli pin-up-stílus – mielőtt azonban mindenféle filmes manipulációs eszközökhöz folyamodhattak volna a plakátrajzolók és magazin-illusztrátorok, a saját kezükkel kellett megrajzolniuk a dögösebbnél dögösebb csajokat. A rajzokat gyakran igazi fotók alapján készítették, olyan eltúlzott idomokat festve, hogy a nők körében újra keresett árucikk lett a fűző. Híres pin-upok (már legalábbis a szőke bombshellek és a femme fatale-ok mellett: Mitzi Gaynor, Kim Novak, Mamie Van Doren, Cleo Moore, Anita Ekberg. Manapság a „pin-upság” egy jellegzetes és virágzó szubkultúra, legismertebb újkori erotikusmodell-képviselője Masuimi Max (lásd a cikk nyitóképén).

A fiús lány

Viszonylag kevés nő meri bevállalni a fiús hajviseletet, ám vannak néhányan, akiket el sem tudnánk másmilyen frizurával képzelni (Annie Lennox hosszú hajjal? Ne már!). Mia Farrow például fejre simuló hajával vonult be a divattörténelembe, Twiggy és Peggy Moffitt modellek pedig filigrán alakjukkal formálták át a tökéletes nőről alkotott elképzelésünket a hatvanas években. Manapság Carey Mulligan és a varázslótanoncból szexszimbólummá cseperedett Emma Watson népszerűsíti a pixie frizurát. A haj és a testalkat mellett olyan is van, aki viselkedésével is a fiús vadócságot képviseli: Pink például az igazi rosszkislány megtestesítőjeként ontja a slágereket évek óta.

Még több brutálisan dögös szexszimbólum itt!

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon