A stilizált Szphinx egy szoborszerű luxusotthon lesz, felül egy szinte önálló házként működő hálószobával.

Egyiptom északi partvidékére tervezett modern Szfinx-átiratot a spanyol Fran Silvestre építésziroda. A Földközi-tenger partjához közeli kétemeletes épület egyetlen, 30 centisnél keskenyebb szalagfallal szimbolizálja a bölcsesség istenének hagyományos egyiptomi ábrázolását. Az első látásra kissé talányos függőleges elem változó keresztmetszettel ad otthont a kommunikációs magnak.

A függőleges falrészből egy konzolos szerkezet emelkedik ki, amit háromszögelt acélszerkezettel oldanak meg. Ezt az elemet a földön építik meg, a lehető legnagyobb precizitással, előkamrákat használva, majd utólag emelik a függőleges falra. Az egyensúly javítása érdekében vasbetonból ellensúlyt helyeznek a konzol hátsó végére.

 

A fő kihívást a kommunikációs magot elrejtő függőleges szerkezet jelenti, ami a szükséges merevséget és ellenállást biztosítja.

A ház alsó szintje tartalmazza szinte az összes funkciót, kivéve a felső szinten, afféle önálló házként elhelyezkedő fő hálószobát.

Az építészek több kortárs referenciát is figyelembe vettek, például Gio Ponti Pirelli tornyának alaprajzát, amivel Ponti az épület magasságát hangsúlyozó optikai hatást ér el. Andreu Alfaro hagyományokat szintetizáló munkáinak hatása ugyancsak meghatározó hatást gyakorolt az épület tervezésére.

The Sphinx

Tervező: Fran Silvestre Arquitectos, Valencia
Bruttó szintterület: 9560 m²
Hasznos alapterület: 3020 m²
Szintek száma: 2
Férőhelyek száma: 10

(Forrás, képek: Fran Silvestre Arquitectos)

Ez is érdekelhet:

Milyen magas a Dávid-szobor, a Szfinx, a New York-i Szabadság-szobor?

A világ leghíresebb és legnagyobb szobrairól készült animációs videóban Michelangelo Dávid-szobra csak a kezdet. Hol állna a sorban a legnagyobb hazai szobor?

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Így ehetsz koreaiul Budapesten

1523 óta működik ez a lakótelep, és a lakhatás feltételei sem nagyon változtak

További cikkeink a témában