A világ leghíresebb és legnagyobb szobrairól készült animációs videóban Michelangelo Dávid-szobra csak a kezdet. Hol állna a sorban a legnagyobb hazai szobor?

Csodás videó készült a világ leghíresebb szobrainak méretarányos összehasonlításával. Élőben Michelangelo ötméteres Dávid-szobra lenyűgöző, de a közel kétperces videónak csak az első szobra – a végén pedig szédítő magasságokig jutunk.

Amint látjuk, a „felhőkarcoló-szobrok” mániája elsősorban Ázsiában dúl, a legmagasabb szobor, az indiai Statue of Unity is ott található: 182 méteres magasságával veri a MOL-Campust is (143), pláne, ha hozzávesszük, hogy 58 méteres talapzaton áll, azaz mindenestül összesen 240-es.

A szobrot négy éve adták át Gudzsarát államban, és az indiai függetlenségi mozgalom aktivistáját, az ország első, megbízott miniszterelnökét, Vallabhbhai Patelt (1875–1950) ábrázolja.

Itthon Rohonczi István pákozdi huszárszobra a legmagasabb (12,5 méter), míg a Jankovits Gyula által készített Szent Gellért püspök szobor a Gellért-hegy oldalában csupán 7 méteres.

Idehaza Kolodkó Mihály pont egy ellentétes vonalat visz: mini szobrokat helyez el meglepetésszerűen különböző köztereken.

(Borítókép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Jeleket sugárzó és keresztbe foglalt Tesla-szobrot is találtunk

Nikola Teslának világszerte számos helyen állítottak szobrot, de van közülük kettő, a világ különböző szegleteiben, ami kissé bizarr.

Nézz szét a házban, amibe cápa csapódott, vagy akár vedd is ki!

Beázik-e a vajon a háztetőből kiálló több mint hétméteres cápa? Szétnézhetsz belül, de akár ki is bérelheted a házat!

És ezt olvastad már?
Megmagyarázhatatlan, miért vannak még lombfúvók
.