Európa egyik legszennyezettebb országában magasabbra lökik a mérgező részecskéket.

Az energiaiparát a szénre alapozó Lengyelországban nagyon gyakori a szmog: az év legrosszabb időszakaiban száz százalékponttal lépi túl az európai uniós normát a légszennyezettség. Ezen segíthet a hangágyú: a hanghullámok a mérgező részecskéket magasabbra lökik a légkörben, hogy a lakosok a szó szoros és átvitt értelmében is fellélegezhessenek.

A kísérleti eszköz egy fémkonténerre állított fordított kúpból áll, amely hat másodpercenként ad ki hangot. A cél, hogy elűzze a szmogot a Kalwaria Zebrzydowska nevű városból, mely sok más lengyel városhoz hasonlóan minden télen problémával küzd, amikor az emberek fűteni kezdenek. Naplemente után sűrű szmog ereszkedik a városra, ahogy a kémények okádni kezdik magukból az átláthatatlan füstöt.

Hanghullámok képzésével az ágyú segít csökkenteni a káros szállópor koncentrációját a város levegőjében. „Acetilén és levegő égése révén vertikális lökéshullámot hozunk létre. A hullám magasabbra löki a szennyezett levegőt” – mondta Dominik Grybos, a krakkói Bányászati és Kohászati Akadémia munkatársa.

A toxikus részecskék ezáltal több száz méterrel magasabbra kerülnek, így a városlakókra ártalmatlanná válnak.

„Azt figyeltük meg, hogy ha fél-egy órán át használjuk a hangágyút, a szennyezettség  mértéke 15-30 százalékkal csökken két-három kilométeres körzetben” – állítja Grybos. Ez a hatás egy-három órán át tart.

A kutatók még dolgoznak a részletek finomításán. Az ágyú egyórás használatának költsége a becslések szerint 80-120 ezer forintnyi zloty körül van. Grybos reméli, hogy az eszköz kereskedelmi használatba kerülhet.

Kalwaria Zebrzydowska lakosai a hangok ellenére támogatják az ötletet. „A szmog nagyon sűrű itt. Nem szellőztethetjük ki a lakásainkat, annyira büdös van. Szóval, ha használ, teszteljék! A hangját alig halljuk, olyan, mintha tűzijáték lenne” – mesélte a városban élő Jolanta Walkowicz.

(Forrás: Phys.org, MTI. Nyitókép: Krakkó óvárosa 2021. december 14-én. A levegőminőségi index (AQI) 163-as, vagyis „egészségtelen” volt, ezért a városi tanács ingyenes tömegközlekedést vezetett be. Fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Ha egy zeneszámot küldhetnél Sherinának, melyik lenne az?