Az azerbajdzsáni életmód az egyik központi eleme a szőnyeg, amely tükrözi a kaukázusi népcsoport szociális, gazdasági, politikai és kulturális hovatartozásait.

A szőnyeg így náluk nem csupán a mindennapok használati tárgya, hanem a nép művészi kifejezési törekvéseinek egyik fő szférája is.

Faig Ahmed azerbajdzsáni művész az elmúlt hét hónap során egy különleges szőnyegen dolgozott, a szürrealista alkotás címe pedig a Kétségek lett.

Az alkotói folyamat egy jelentős részét otthoni karanténban végezte el, ami gyakorlati és logisztikai nehézségeket okozott neki, ugyanakkor kihatott a szellemi háttérmunkára is, és extra inspirációt is jelentett neki – gondoljunk csak a címadásra.

A műélvezet lélektanához hozzátartozik az a törekvés, hogy az egyén értelmezni próbálja az alkotást – ez alól mi sem vagyunk kivételek, így mi

látunk némi párhuzamot aközött, ahogyan az alkotó sorstársaival együtt menekülne a bezártságból és a világjárvány okozta nehézségek elől, és ahogyan megpróbálja a szőnyeget is kivezetni a realitás világából egy sokkal oldottabb állapotba.

A Faig Ahmed más, hasonló stílusvilágú munkákon is dolgozott az elmúlt hónapokban, amelyekben szintén megrohamozza a geometria határait, hogy a szőnyegeket túlcsorgassa a padló merevségén.

Ez is érdekelhet:

Az absztrakt expresszionista vászonmezőt nemes célok miatt szabdalják majd darabokra

Sacha Jafri ismét valami nagy dolgon munkálkodik. Szó szerint és átvitt értelemben is.

(forrás: Designboom)

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
Hirdetés