A bécsi városligetben, a Stadtparkban található Steirereck minden szempontból lenyűgöző topgasztronómiai élményt kínál a vendégeknek. Elegáns környezet, rengeteg kifinomult felszolgáló, óriási borválaszték és egyéni, nagyon kreatív és izgalmas konyhaművészet a legmagasabb fokozaton. Nem is véletlen, hogy 2 Michelin-csillaggal is büszkélkednek. Annál meglepőbb viszont, hogy az épület hátuljában egy egészen más profilú vendéglátóhelyet nyitottak: egy tejbárt.

A Meiereit nem nyomasztja a tökéletes nagytestvér közelsége: már a bejárat előtti hirdetőoszlop méretű tejesüveg is jelzi, hogy kicsit sem szégyellik itt a jó értelemben vett egyszerűséget. A beltér dizájnja is ötletes, a fogadóteremben a falat hatalmas tablók díszítik, rajtuk különböző híres sajtok felnagyított mintázata. A bárban pedig az egyik falat változó színű háttérvilágítással ellátott rengeteg tejesüveg dekorálja. A környezete világos, egyszerű és kellemes, rengeteg a természetes fény is, a hátsó óriási üvegtáblákon a park és egy csatorna látszik.

Reggelizéshez is óriási a kínálat, de inkább már ebédidőben érkezem, így arról már lecsúsztam. De nincs gond, így is megfelelő választék áll rendelkezésre, meglepő módon nem csak a tejbár névhez “méltó” ételekből, hanem egészen rusztikus, parasztos, egyszerű fogásokból is. Így aztán nem is keresgélek a szofisztikált tételek között: jöjjön a sűrűje: tejfölleves barnakenyér krutonnal, pájsli, és császármorzsa. A leves nagyon finom, krémes és zamatos, jól passzolnak bele a ropogós kenyérkockák is. A pájsli, vagy kicsit úriasabb nevén szalontüdő nagyon szép képviselője a maga fajtájának, savanykás, ízletes, finom házi zsemlegombócokkal körítve, és hatalmas adag. (A pájsli szó persze nem magyar eredetű, hanem éppen innen került át hozzánk, a fogás osztrák neve: Kalbsbeuscherl.)

Nehéz döntés, hogy az impozáns sajtkocsikon várakozó óriási osztrák és nemzetközi sajtválasztékból francia szokás szerint a desszert előtt, vagy után illek-e fogyasztani. Végül az utóbbi lesz, a császármorzsa tökéletes, a habos, könnyed fajtából, de az egyes falatok jól körbe vannak pirítva, karamellizálódva és hozzá a nagymamák legszebb produkcióit idéző szilvalekvár jár. A sajtok megfelelő hőmérsékleten, és fajtánként saját kis információs táblával érkeznek, szuper és hasznos ötlet, előrébb tartanék már a francia sajtok megtanulásában is, ha mindig láthatnám leírva is a nevüket fogyasztás közben.
Szuper hely, jó választék, oldott atmoszféra, és rengetegféle tej is kapható természetesen, akár natúr, akár fűszeres vagy ízesített formában.

 

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Négy gamer eszköz, amivel igazán teljes lehet a játékélmény

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

Hajítsd messzire a sablonokat, rendezd be úgy a lakásod, amire mindenki emlékezni fog!

További cikkeink a témában
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Hirdetés