Bécs legjobb és legdrágább éttermének érdekes sziámi-ikerpárja van: egy olcsó és finom tejbár.

A bécsi városligetben, a Stadtparkban található Steirereck minden szempontból lenyűgöző topgasztronómiai élményt kínál a vendégeknek. Elegáns környezet, rengeteg kifinomult felszolgáló, óriási borválaszték és egyéni, nagyon kreatív és izgalmas konyhaművészet a legmagasabb fokozaton. Nem is véletlen, hogy 2 Michelin-csillaggal is büszkélkednek. Annál meglepőbb viszont, hogy az épület hátuljában egy egészen más profilú vendéglátóhelyet nyitottak: egy tejbárt.

A Meiereit nem nyomasztja a tökéletes nagytestvér közelsége: már a bejárat előtti hirdetőoszlop méretű tejesüveg is jelzi, hogy kicsit sem szégyellik itt a jó értelemben vett egyszerűséget. A beltér dizájnja is ötletes, a fogadóteremben a falat hatalmas tablók díszítik, rajtuk különböző híres sajtok felnagyított mintázata. A bárban pedig az egyik falat változó színű háttérvilágítással ellátott rengeteg tejesüveg dekorálja. A környezete világos, egyszerű és kellemes, rengeteg a természetes fény is, a hátsó óriási üvegtáblákon a park és egy csatorna látszik.

Reggelizéshez is óriási a kínálat, de inkább már ebédidőben érkezem, így arról már lecsúsztam. De nincs gond, így is megfelelő választék áll rendelkezésre, meglepő módon nem csak a tejbár névhez “méltó” ételekből, hanem egészen rusztikus, parasztos, egyszerű fogásokból is. Így aztán nem is keresgélek a szofisztikált tételek között: jöjjön a sűrűje: tejfölleves barnakenyér krutonnal, pájsli, és császármorzsa. A leves nagyon finom, krémes és zamatos, jól passzolnak bele a ropogós kenyérkockák is. A pájsli, vagy kicsit úriasabb nevén szalontüdő nagyon szép képviselője a maga fajtájának, savanykás, ízletes, finom házi zsemlegombócokkal körítve, és hatalmas adag. (A pájsli szó persze nem magyar eredetű, hanem éppen innen került át hozzánk, a fogás osztrák neve: Kalbsbeuscherl.)

Nehéz döntés, hogy az impozáns sajtkocsikon várakozó óriási osztrák és nemzetközi sajtválasztékból francia szokás szerint a desszert előtt, vagy után illek-e fogyasztani. Végül az utóbbi lesz, a császármorzsa tökéletes, a habos, könnyed fajtából, de az egyes falatok jól körbe vannak pirítva, karamellizálódva és hozzá a nagymamák legszebb produkcióit idéző szilvalekvár jár. A sajtok megfelelő hőmérsékleten, és fajtánként saját kis információs táblával érkeznek, szuper és hasznos ötlet, előrébb tartanék már a francia sajtok megtanulásában is, ha mindig láthatnám leírva is a nevüket fogyasztás közben.
Szuper hely, jó választék, oldott atmoszféra, és rengetegféle tej is kapható természetesen, akár natúr, akár fűszeres vagy ízesített formában.

 

És ezt olvastad már?
Már készítheted a darázsgarázst, ha tennél valamit a beporzó rovarokért
További cikkeink a témában