A jelentkezők kb. 50 ezer forintos éves díjért 24 négyzetméteres parcellát és tizenkét palántát is kapnak.

Bécs lakói számára a temető nemcsak az emlékezés helye: sokan járnak pihenni, feltöltődni is a városi környezetben üde színfoltot jelentő sírkertekbe. Egy új szolgáltatás keretében pedig akár már kertészkedhetnek is azok, akik a negyvenhat bécsi temető valamelyikében sírhellyel rendelkeznek.

A közösségi kerteket egyelőre a Bécsi Központi Temetőben és a meidlingi Friedhof Südwestben alakították ki egy-egy összefüggő területen, ahol nincsenek sírok. A parcellák 24 négyzetméteresek, a bérlők május elején kezdhetik a művelésüket. Induláskor nyolc különböző biopalántát biztosítanak számukra, majd menet közben még további négyféle zöldségpalántát kapnak.

Gilisztahotelt és frisslevegő-kutat is nyitnak idén Bécsben

A bécsiek ezeregyszáz ötletéből tizenkilencet valósít meg a város.

A hobbikertészeket a közösségi kertek üzemeltetésében nagy gyakorlattal rendelkező fiatal bécsi vállalkozás, az Ackerhelden segíti hasznos tanácsokkal és szerszámokkal, de szükség esetén a lapátot is kiveszik a kezükből. A parcellák bérleti díja évi 139 euró (kb. 50 ezer forint), ami magában foglalja többek között a talaj előkészítését, a palántákat, a szerszámokat és a tanácsadást is, így akár kezdő kertészek is belevághatnak a biozöldség-termesztésbe.

Élő koporsóba is lehet halott embert temetni Bécsben

A koporsó nem fából, hanem gombafonalakból áll, és a holttest lebontását is segíti.

Bécsben egyébként egyre népszerűbb a közösségi kertészkedés, a temetővel szomszédos simmeringi telken pédául már tavaly ősszel lefoglalták az összes közösségi parcellát. Az új kiskertek ráadásul hozzájárulnak a biodiverzitáshoz és javítják a város levegőjét is.

(Forrás: Bécs Város | Nemzetközi Irodák. Fotó: Ackerhelden/Luiza Puiu)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában