A koporsó nem fából, hanem gombafonalakból áll, és a holttest lebontását is segíti.

Európában őshonos gombafajtákat használnak ahhoz az „élő koporsóhoz”, amely egy fiatal holland építész találmánya, és mostantól a Bécsi Temetkezési Vállalat kínálatában is szerepel. A különleges koporsót egy hét alatt növesztik formára, majd kiszárítják, amivel leállítják a gombafonalak növekedését.

Ha a koporsó talajvízzel érintkezik, a gombák újra életre kelnek, és segítenek lebontani a benne lévő testet is, ráadásul a komposztálás során semlegesítődnek a felszabaduló méreganyagok, és regenerálódik a talaj is.

A Loop Biotech koporsója teljesen környezetbarát: előállításakor nem termelődik szén-dioxid, ráadásul kiváltja az egyre értékesebb faanyagot is. Egyelőre külföldön készítik, de hamarosan Ausztriából fedeznék az osztrák piac igényeit. Az „élő koporsó” azok számára lehet jó alternatíva, akik természetközeli temetést szeretnének, de bármilyen okból elutasítják a hamvasztást.

Az „élő koporsó” első ránézésre hungarocellhez hasonlít, és pont olyan könnyű is, viszont akár 200 kilós testet is elbír. A koporsóbélés moha, de külön kérésre lehet vászon is. A micéliumkoporsó hagyományos és természetközeli temetésekhez egyaránt használható.

Közben a Bécsi Központi Temetőben, a Wiener Zentralfriedhofon külön részt alakítottak ki a természetközeli temetések számára, amivel a piac igényeire reagálnak.

A természetközeli módon kezelt területre kizárólag biokoporsóban lehet temetkezni, tilos bármilyen fém vagy szintetikus anyag.

A természetközeli parcella bejáratánál emlékhelyet alakítottak ki az elhunytak nevével, fából készült padokkal. A hozzátartozók egy emlékdobozban helyezhetik el az elhunyt szerettüknek szóló üzenetüket.

(Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája, fotó: Loop)

Ez is érdekelhet:

A termeszvárak mintájára építenek fűtés nélküli irodaházat

Az emberek és a világítás hőjét használják majd fűtésnek az irodaházban, ami most épül Bécs új városrészében, aspern Seestadtban. A fejlesztők szerint 22-26 fok lesz az épületben.

LED-ekkel, fényerőcsökkentéssel és napelemekkel kezeli Bécs az energiakrízist

Csökkentik az energiafelhasználást, és felgyorsítják az átállást a megújuló energiahordozókra.

Hundertwasser-stílusú óriás vízforraló Bécs új hőerőműve

Jól passzol a Hundertwasser-stílusú szemétégetőhöz.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

További cikkeink a témában
Egyedi méretre szabott öltönyök, ingek azoknak, akik különlegesre vágynak
Hirdetés