Függőleges kert épül az ősi közel-keleti széltornyok mintájára tervezett spirál alakú toronnyal, ami a magasban lévő légáramlatokat levezeti a fakorona szintje alá.

Függőleges kert épül Madridban, az ősi közel-keleti széltornyok mintájára tervezett spirál alakú toronnyal, ami a magasban lévő légáramlatokat levezeti a fakorona szintje alá. A Parque Central Madrid Nuevo Norte terve valójában jóval átfogóbb:

összesen 14,5 hektárt ölel fel, és a város új közparkjának szánják. Lényegében egy hatalmas városi erdő lesz, és a Chamartín vasútállomás meglévő szerkezetéből kiemelkedő toronnyal.

A meghívásos nemzetközi pályázat 40 szereplőjéből kiválasztott győztes West 8 tájépítész iroda helyi partnere a Porras Guadiana Arquitectos lesz. A tervezetükben Madrid új parkja integrálódik város nagyobb zöldterületeibe.

Természetes légkondi

A győztes terv egyik legérdekesebb része a spirális torony, amit az ősi közel-keleti építészet ihletett, ahol a kéményszerű építmények befogták, majd lefelé vezették a szelet a lakótérbe vagy a föld alatti tárolóhelyiségekbe, miközben kivezették a bent felgyülemlő meleg levegőt is.

Madridban mohával és páfránnyal bélélt torony készül majd, a hűs levegőt pedig a fent írtakkal ellentétben a lombkorona szintje alá vezetik le, ahol öntözőrendszerek is besegítenek majd a hűtésbe. A számítások szerint négy fokkal is hűvösebbek lehetnek így a környékbeli utcák, ami a manapság már gyakran 40 fokos városban sokat számít.

Ezen kívül a parknak városrendezési funkciója is van: lehetővé teszi a környező városrészek egyesülését, megszüntetve a történelmi szakadékot Madrid északi részén.

Fény- és hangérzékelő szenzorokkal teremtenek majd az év folyamán mindig változó hangulatot, az esőkertek és a hatalmas rét mellett épített környezetben sem lesz hiány: kioszkokat, éttermi teraszokat, pavilonokat, food truck-et és sportterületeket is terveznek.

A projekttől azt várják, hogy kevesebben utaznak majd el a városból nyáron, illetve kevésbé lesz intenzív a légkondik használata.

Más városok hasonló megoldásokkal veszik fel a harcot a hőséggel: Athénban kisebb „zsebparkok” épülnek, Mexikóvárosban passzívan hűtött vasútállomást terveznek, Bangkok 11 új parkot kap hamarosan.

(Forrás, látványtervek: West 8)

Ez is érdekelhet:

A budapesti nyár hőkamerás képei sokkolóak, de tanulságosak is

A budapesti hőkamerás képek láthatóvá teszik, amit egyébként „csak” érzünk: a 60 fokos betont, a hőszigeteket, és a 46 fokos különbséget a napon álló autó és az utca lombos része közt.

És ezt olvastad már?
Imádtunk fényképezni a Huawei legújabb telefonjával, a P60 Próval
További cikkeink a témában