Szeptember 29. az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem világnapja. Pár egyszerű trükkel sokat tehetünk azért, hogy kevesebb étel vesszen kárba.
Miközben közel 800 millió ember éhezik a Földön, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) jelentése szerint 2022-ben a világ elképesztő mennyiségű, 1,05 milliárd tonna élelmiszert pazarolt el, ami fejenként átlagosan 132 kilogrammot jelent.
A hulladék 60%-a a háztartásokból származik (évente 79 kg/fő), 28%-a a vendéglátásból és közétkeztetésből, míg 12%-a a kereskedelemből. Tehát az ENSZ szerint a pazarlás legnagyobb része a háztartásokban történik, ahol naponta több mint egymilliárd adag étel landol a kukában.
Magyarországon szerencsére javuló tendencia látszik, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai alapján az elmúlt 2022-re fejenként 59,9 kilogrammra csökkent az élelmiszerhulladék mennyisége (2016-ban ez még 68 kg/fő/év volt).
Ha már ma, azaz szeptember 29-én van az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napja, azt is elmondjuk, mit lehet tenni az élelmiszer-pazarlás ellen.
A Nébih kutatása szerint a pazarlás fő oka legtöbbször a figyelmetlenség és a nem megfelelő tervezés. A háztartások tagjai gyakran elfeledkeznek egy-egy ételről, vagy túl sokat vásárolnak, főznek, így az étel megromlik. Tehát...
- A tudatos vásárlás és tárolás sokat segíthet abban, hogy kevesebb étel végezze a kukában.
- A heti menü előzetes megtervezése is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy csak annyi élelmiszert vegyünk, amennyire valóban szükség van.
- A helyes tárolás is kulcsfontosságú: a hűtőt érdemes 4 °C körüli hőmérsékletre beállítani, és a first in, first out elv szerint rendezni, vagyis az előbb lejáró ételeket előre, látható helyre tenni a polcokon. Alapvetően hasznos, ha a zöldségek a zöldséges rekeszbe, a tejtermékek a középső polcra, a húsok pedig a leghidegebb részre kerülnek.
- Sokféle élelmiszer – például a kenyér, a gyümölcs vagy a készételek – biztonságosan lefagyasztható, így hónapokig eltartható.
- A főzésnél segíthet, ha inkább kisebb adagokat készítünk, és szükség esetén pótoljuk, így kevesebb maradék keletkezik. Ha mégis megmarad étel, azt érdemes új fogásokba beépíteni – például a sült húsból szendvicsfeltét, a rizsből rakott étel készülhet. Fontos azonban, hogy az újrafelhasználás mindig az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával történjen: a romlás jeleit mutató ételt soha ne használjuk fel.
(Forrás: LG, fotó: Getty Images)
Ez is érdekelhet: