Sokkoló mértékű az élelmiszer-pazarlásunk.

Ma, azaz szeptember 29-én van az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napja, ami jó alkalom arra, hogy megnézzük, hogyan állnak a magyar háztartások ezen a téren.

A világ 2022-ben 1,05 milliárd tonna élelmiszert pazarolt el, ami 132 kilogrammot jelent fejenként, ez közel az ötöde annak a mennyiségnek, ami a fogyasztókhoz eljutott.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) jelentése szerint a pazarlás 60%-a a háztartásokban történt (79 kg/fő/év), 28%-a a vendéglátásban és közétkeztetésben, 12%-a pedig a kereskedelemben.

Ez azt jelenti, hogy világszerte a háztartások naponta több mint egymilliárd adag ételt dobnak ki, miközben 783 millió ember éhezik, és az emberiség harmada élelmiszer-ellátási bizonytalansággal küzd.

Az élelmiszerpazarlás hatalmas környezeti terhet is jelent: a kidobott ételek a világ éves üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 8-10%-át adják, ami közel ötszöröse a teljes légiközlekedési szektornak. Emellett az élelmiszerpazarlás az ökoszisztémákra is súlyos nyomást gyakorol, hiszen a világ mezőgazdasági területeinek közel harmadát feleslegesen használjuk. A gazdasági veszteség évente körülbelül 1000 milliárd dollárra tehető az UNEP jelentése alapján.

A dokumentum arra is felhívja a figyelmet, hogy bár a számok riasztóak, több ország is bizonyította, hogy átfogó intézkedésekkel jelentős eredmény érhető el. Az Egyesült Királyság 18, Japán pedig 31%-kal csökkentette az élelmiszerpazarlását, ami azt mutatja, hogy a kormányok, önkormányzatok és vállalkozások közös erőfeszítései kézzelfogható változást hozhatnak.

Magyarországon is mérséklődött az élelmiszerpazarlás

A  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának negyedik, több mint 500 háztartást vizsgáló felmérése szerint

2022-re 59,9 kg/fő/év-re csökkent az élelmiszerhulladék mennyisége. Ez 27%-os javulást jelent 2016 óta, amikor még 68 kilogramm volt az egy főre jutó éves átlag.

Ennek nagyobb része az úgynevezett nem elkerülhető hulladék, azaz például a tojáshéj, kávézacc, a csontok, az almacsutka, a krumpli- vagy banánhéj, stb., ezzel szembe elkerülhető hulladéknak azok az élelmiszerek számítanak, amiket csak azért dobunk ki, mert a nem megfelelő tárolás miatt megromlottak, vagy egyszerűen csak feleslegesen vásároltuk meg.

A pazarlás mértékének csökkenése alapvetően annak köszönhető, hogy a száguldó élelmiszerárak miatt a háztartások a korábbiaknál tudatosabban vásárolnak és terveznek. Míg 2016-ban fejenként még 33,1 kilogramm volt az elkerülhető élelmiszerhulladék, addig 2022-re ez 24 kilogrammra csökkent.

Továbbra is a már elkészített ételek vezetik a legnagyobb mértékben elpazarolt élelmiszerek toplistáját (10,06 kg/fő/év), ezt követik a friss zöldségek és gyümölcsök (4,53 kg/fő/év), a pékáruk (2,72 kg/fő/év), majd a tejtermékek (2,10 kg/fő/év). A pékáruk esetében 6 év alatt közel 60%-kal sikerült mérsékelni a pazarlást, a kész ételeknél pedig közel 25%-os csökkenés figyelhető meg.

A jelenlegi élelmiszerárak mellett egy átlagos magyar állampolgár évente 40 ezer forint értékű élelmiszert pazarol el, ami a teljes lakosság szintjén több mint 380 milliárd forint veszteséget jelent. A teljes élelmiszerpazarlás mennyisége Magyarországon meghaladja a 230 ezer tonnát évente, amelyből 430 ezer ember jóllakhatna egy éven át, napi három bőséges étkezéssel számolva.

A helyezett még így is jobb: a 2016-os értékhez képest ugyanis 15 ezer forinttal csökkent az egy főre jutó élelmiszerpazarlás értéke, vagyis összességében a Nébih számításai szerint a magyar fogyasztók összesen több mint 140 milliárd forint értékű étel kidobását kerülték el a tudatosabb vásárlással, tervezéssel, ételkészítéssel és tárolással.

Ha a jelenlegi csökkenési ütem folytatódik, Magyarország 2030-ra elérheti az ENSZ fenntartható fejlődési célját, ami szerint felére kell mérsékelni a fogyasztói élelmiszerpazarlást. Bizakodásra ad okot, hogy a felmérésben résztvevő háztartások több mint 80%-a úgy véli, még ha nem is túl jelentős mértékben, de képes lenne csökkenteni a kidobott élelmiszer mennyiségét.

(Forrás: LG, fotó: AI-generált)

Ez is érdekelhet:

Felborult a Föld egyensúlya: kilenc létfontosságú folyamat közül hét már nem biztonságos

Az emberiség egyre távolabb sodródik a biztonságos működés határától.

Lassan, de véglegesen tűnik el a földgáz Európa energiarendszeréből

Nem is kellett hozzá az orosz–ukrán háború, Európa energiarendszeréből már több mint egy évtizede kiszorulóban van a földgáz.

Jégkorszaki fosszíliák segíthetnek megérteni a globális felmelegedés hatásait

Megjósolhatók a klímaváltozás következményei a törékeny sarkvidéki ökoszisztémákra nézve.

Player Adventi Kalendárium Player Adventi Kalendárium
Támogatott és ajánlott tartalmaink

Láttad már Palvin Barbit szexi mikulásruhában?

Így lehetsz te is részvényes az MBH Bankban!

Mondunk öt tuti tippet, hogy a sapkaszezonban is kifogástalan legyen a frizurád

A Player kérdése: Te szoktál magadnak ajándékot venni karácsonykor?
42% Igen, persze, szerintem teljesen normális.
58% Nekem ez fura, nem, nem szoktam.
Folyékony arany – amikor az ital jóval több, mint élvezet
Hirdetés