Nem mindig könnyű észrevenni, mert gyakran jól álcázott barátságban nyomorítja valaki az életedet. De van pár rikítópiros lámpa és vészvillogó, amiből tudhatod, hogy egy nagyon-nagyon mérgező ember van a közvetlen környezetedben.

A Redditen kezdtek rengetegen fórumozásba, hogy összegyűjtsék a figyelmeztető jeleket, ha valaki mérgezi a másikat – és egy nagyon helytálló tízes lista állt össze a témában. Szóval íme a jelek:

1: Érzelmileg elfáradsz, miután kapcsolatba kerültél velük

Ha úgy érzed, hogy érzelmileg teljesen leszívott egy-egy találkozás vagy akár telefon/üzenetváltás valakivel (esetleg már nyomaszt is, ha megjelenik az üzenetikonja a képernyődön), akkor tudhatod, hogy egy mérgező emberrel vagy kapcsolatban.

2: Veled viccelnek

Van olyan barátod, aki folyamatosan viccelődik veled/kifiguráz téged, majd hozzáteszi, hogy „mi van, csak vicceltem!”? Akkor tudod, hogy milyen hihetetlenül mérgező tud lenni ez, mert egyrészt a másik nem tudja, mit jelent számodra belül ez a téma, amivel viccel, másrészt iszonyú fárasztó és idegesítő is (plusz egy idő után cseppet sem humoros). Ami pedig a legrosszabb, hogy ezzel egy csomószor meggátolják a másikat abban, hogy előnyére változzon (például valaki el szeretne kezdeni egészségesen élni és folyton a drogos/részeg dolgaival figurázzák ki).

3: Bűntudatot akarnak ébreszteni benned és ezzel uralni

Avagy az olyan típusú, zsaroló mondatok, mint a

„ha szeretsz engem és a barátom vagy, ezt meg azt kell tenned”.

4: Ők szabják meg a barátság feltételeit

Azok az emberek, akik manipulálnak másokat, könnyen válnak féltékennyé és ők szabják meg a kapcsolatotok határait. Például mikor egy barátod azt kéri, hogy egy másik valakivel szakítsd meg a kapcsolatot vagy épp töröld ki az ismerőseid közül Facebookon, gyakorlatilag ő jelöli ki, hogy a barátságotok milyen feltétek szerint működnek, amiket te nem léphetsz át. Plusz nagyon gyakran kisajátítanak maguknak és személyes sértésnek veszik, ha másokkal is szeretnél találkozni.

5: Nem tudják elfogadni a nemet

Hatalmas, vérvörös vészvillogója egy mérgező embernek az,

ha képtelen elfogadni, hogy nemet mondasz neki.

6: Folyamatosan áldozatként állítják be magukat

Ismerősek azok a barátok, akik folyamatosan áldozatként állítják be magukat? Akik más barátaikra mutogatnak és őket vádolják, hogy nem elég megértőek velük/szemetek velük? Iszonyú mérgezőek tudnak lenni ezek az emberek, akik a saját hibáikat a legritkább esetben látják be és az egész életet áldozatként élik meg. Ha pedig ezt elmondod nekik, veled szemben is áldozatnak fogják érezni magukat.

7: Úgy dicsérnek, hogy közben negatívak is

„De ügyes vagy, hogy így három év szerencsétlenkedés után megvan a nyelvvizsgád!”

Ismerősek a hasonló „bókokat” nyomató emberek? Ugye, milyen nyomasztó? Nem véletlenül.

8: Nem tisztelik a korlátaidat

És ezt is úgy akarják előadni, mintha az unszolásuk neked tenne jót igazából.

„Nem kérek köszi, egyáltalán nem szeretem a mazsolát.”

„Naa, ne már, rohadt finomak! Muszáj megkóstolnod! Naa egyél már, legalább egyet! Egyél! Különben megsértődök!”

Tipikus embermérgezés.

9: Csak önmagukra kíváncsiak

Érdekes, hogy ezt néha milyen nehéz észrevenni: beletelik pár találkozásba általában, hogy teljesen nyilvánvalóvá váljon. Ezek az emberek sohasem kérdezik meg, hogy veled mi van (vagy ha igen, nem érdekli őket a válasz), hanem csak akkor keresnek, ha szeretnének tőled valamit vagy a saját életükről akarnak mesélni és/vagy panaszkodni: ha megkérdeznéd, mit tudnak rólad, valószínűleg nem sokat tudnának mondani.

10: Csak a saját igazságuk érdekli őket

Ha megkérdezik valamiről a véleményed és te nem azt mondod, amit hallani szeretnének (általában már a kérdések is válaszként vannak ilyenkor feltéve, pl.: „Ugye, hogy egy undorító szemétláda?”) hanem egy különvéleményt, teljesen kiakadnak. És sokszor addig tekerik a szavaidat, míg végül csak a maguk igazára lyukadnak ki. Majd pedig a te véleményedre is úgy fognak emlékezni, mint az övékkel megegyezőre.

Szóval ha ezekből a pontokból riasztóan sok illik egyes barátaidra, akkor itt az idő, hogy a saját védelmedben tegyél valamit és ne mérgezd magad velük tovább.

(Via)

És ezt olvastad már?
Négy dolog, amitől nem fogyókúrával kell kezdened az új évet