Vuhanban ünnepelnek.

A Kína középső területeinek vizeit összegyűjtő Jangce Tibetből ered, és 6300 kilométer után Sanghajnál torkollik a Kelet-kínai-tengerbe. A folyó mentén fekvő területeken az elmúlt években jobban odafigyelnek a Jangce védelmére. Az erőfeszítések eredményeként a kelet-kínai Csianghszi tartomány egyik kutatóintézetének beszámolója szerint a folyóban 2020-ra megsokszorozódott a szardellafélék családjába tartozó Coilia nasus halfaj példányainak száma az előző évhez képest.

A folyó középső szakaszánál fekvő Hunan tartományban harminckilenc illegális kikötőhelyet számoltak fel az ökológiai környezet helyreállítása érdekében. A tartományban továbbá 1300 hektárnyi területen végeztek erdősítést a Jangce partjainál. A Hunan északkeleti részén található Tungting-tó környékén

a folyóvíz foszfortartalma 41 százalékkal csökkent 2019-re a 2015-ös állapottal összevetve.

A Jangce vízgyűjtője, egyben Kína legnagyobb édesvízi taván a vízminőség javulásának köszönhetően 2019-ben több mint 246 ezer telelő vízimadarat figyeltek meg, ami az elmúlt tíz év legmagasabb száma volt.

A Jangce főbb vizein az egy évtizedes halászati tilalom bevezetését ünnepélyes ceremóniával kezdték meg csütörtökön Hupej tartomány székhelyén, a hírhedté vált Vuhanban. A folyómenti régiók több intézkedéssel igyekeznek gondoskodni a halászok jólétéről. Hunanban a tartományi kormányzat több mint 16 ezer halásznak – vagyis a dolgozni kívánók több mint 97 százalékának – nyújtott segítséget a pályaváltásban, a vonatkozó feltételeknek megfelelő halászokat pedig bevonták a tartomány időskori társadalombiztosítási rendszerébe. A halászok számára továbbá egy kompenzációs alapot hoznak létre, amelyből egy erre kijelölt ügynökség értékelése alapján a munkájukhoz használt felszerelések – hajók, halászhálók – értékének megfelelően kártalanítják őket.

Ez is érdekelhet:

Lépne az EU, hogy ne fulladjunk majd bele a kiszuperált autóakksikba

2030-ra várhatóan 14-szeresére nő majd az akkumulátorok iránti kereslet.

(Forrás: MTI)

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában