Nagyon egyszerűen telepíthető, és akár 800 watt a teljesítménye.

A főzéshez ugyan kevés, de egyórányi porszívózáshoz éppen elegendő áramot termelnek a balkonnapelemek. Míg 2022-ben 900 ilyen berendezést telepítettek Bécs-szerte, addig 2023 valóságos rekordév volt: az osztrák főváros villamosenergia-hálózatát üzemeltető Wiener Netzénél 4250 balkonnapelemet jelentettek be tavaly.

A maximum 800 watt teljesítményű háztartási naperőműveket tavaly óta már az önkormányzati lakások lakói is felszerelhetik, csupán engedélyt kell kérniük a fenntartójuktól, a Wiener Wohnentől. Az ő körükben azonban lényegesen csekélyebb az érdeklődés: eddig csupán 116 balkonnapelemre kértek engedélyt.

Napelemek egy felújított önkormányzati lakóépület homlokzatán Bécsben

A napelemek telepítése nagyon egyszerű, mivel a villanyszerelői munkák mellett csak be kell jelenteni őket a Wiener Netzénél. Ott ellenőrzik, hogy a felhasználó fogyasztásmérője kompatibilis-e a balkonnapelemmel, ha nem, kicserélik, a bejelentés után két héttel pedig már használatba is lehet venni.

Ha több áramot termel, mint amennyit a fogyasztó felhasznál, a felesleget egyszerűen csak betáplálják a hálózatba.

Bécs célja, hogy 2030-ra a háztartások egynegyede napenergiát használjon. Ennek megvalósításában maga a város is aktívan részt vesz, és ahol csak lehet, napelemrendszereket telepít a középületekre. A város különböző támogatási alapokat hozott létre a lakosság számára is, és leegyszerűsítette az engedélyezési eljárást. A jövőben pedig nem épülhet új épület napelem nélkül.

(Forrás: Bécs Város | Nemzetközi Irodák – Budapest, fotó: PID/Votava)

Ez is érdekelhet:

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

Csökkentené Európa nyersanyag-függőségét az akkumulátorgyártás területén egy osztrák kutatási program, és egy lendülettel újrahasznosított anyagokból készítenének akkukat.

Légkondi helyett a távhűtés terjed Bécsben, jégtárolóban raktározzák a hideget

Hatékonyabb és jobban kíméli a környezetet, rengeteg pénzből építik a rendszert az osztrákok.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Élvezd az életet! – mondja ez a lány

További cikkeink a témában