„Bármilyen forgatókönyv elképzelhető.”

Töredeznek a világ legnagyobb jéghegyének a szélei: az A68a nevű jéghegyről készült nagyfelbontású felvételeken az látszik, hogy tele van repedéssel, a hullámok és a melegedő víz által állandó támadás alatt álló jéghegyről számos apró tömb szakad le.

Az A68a 2017-ben vált le a Déli-sarkvidékről, és az Atlanti-óceán déli részén lévő Déli-Georgia-sziget felé tart. Ha a sekélyebb vizekben megreked, hatalmas problémát okozhat a Brit Tengerentúli Területek élővilágának.

Az új, részletes felvételt a San Franciscó-i Planet cég készítette a jéghegyről a Föld körül keringő, SkySats nevű űrszondaflottájával, amely ötven centiméteres részletességgel képes megfigyelni a Föld felszínét. A 150 kilométer hosszú jéghegyről nagy kihívás tiszta felvételt készíteni, mivel gyakran borítják felette felhők az eget. Vasárnap azonban sikerült felvételt készíteni róla.

Az A68a, amely felülről úgy néz ki, mint egy ujjal mutató kéz, 4200 négyzetkilométer területű, és több százmilliárd tonna súlyú. Ám mivel viszonylag kis mélységre merül – alig kétszáz méterre –, ez azt jelenti, hogy mielőtt megfeneklene, egészen a sziget partjáig sodródhat. A szakértők szerint a szárazföldhöz ilyen közel kerülő jéghegy súlyos hatással lehet az ott élő ragadozók táplálékszerzésére.

Bár a műholdas felvételek azt mutatják, hogy az A68a egyenesen Déli-Georgia felé halad, lehetséges, hogy elkerüli az ütközést. Peter Fretwell, a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) távérzékelési és térképészeti szakembere úgy véli, hogy bármilyen forgatókönyv elképzelhető.

Van azért valami jó is:

(Forrás: BBC News, MTI. A kép illusztráció.)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Vele ünnepeljük meg a Föld napját

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés