Ha egy kicsit szeretnéd felturbózni a kedved, jó ha tudod, hogy egy finom, gőzölgő pizza igen sokat segíthet. Ezt ráadásul nem csak mi állítjuk, hanem a tudomány is.

Ha lenne olyan rovatunk, hogy "dolgok, amiket tudományos igazolás nélkül is tudtunk", akkor ez most minden bizonnyal oda kerülne, hiszen azt, hogy egy jó pizzának az elfogyasztásától a kedvünk is javulhat, azt azért eddig is jól tudtuk.

Mindenesetre egy nemrégiben publikált tanulmány arra jutott, hogy a finom ételek által kiváltott öröm jóval összetettebb jelenség, mint ahogy eddig gondoltuk. Finn kutatók 10 ember agyában felszabaduló opioidokat vizsgálták (itt nem árt tisztázni, hogy nem a drogokban található vegyületről van szó, hanem arról a formájáról, ami az emberi testben szabadul fel például zenehallgatás vagy épp szex közben), miután egyik napról a másikra böjtöltek, majd végül kaptak egy-egy finom pizzát. Ugyanezt a vizsgálatot aztán elvégezték a pizza helyett egy semleges ízű folyadékkal is, aminek kalóriamennyisége megegyezett a pizzáéval.

Mindkét étkezésnek sikerült opioidok (mint az endorfin) felszabadulását kiváltani az agyban, ám volt egy kis különbség. Most talán arra számítasz, hogy a pizza esetében nagyobb volt a hatás, ám éppen fordítva.

A semleges ital hatására több opioid szabadult fel az agyban

Ez az eredmény pedig a tudósokat is komolyan meglepte. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy

önmagában az étkezés képes kiváltani ezt a hatást függetlenül attól, hogy mennyire finom az adott étel. Ugyanakkor viszont csak a pizza volt képes szubjektív örömérzetet előidézni.

A kutatók remélik, hogy ezek után közelebb jutnak a különböző függőségek, az elhízás és az étkezési rendellenességek megoldásához, mi pedig azt reméljük, hogy sikeresen biztosítottunk neked egy tudományos érvet a pizzazabáláshoz. Ha az alakod nem is, a kedved biztosan jobb lesz tőle.

(via)

És ezt olvastad már?
A divatot és a fánkot is szereti ez a szupervonzó lány