Nagyjából 11 évig fog tartani.

Aktivitása új, 25. ciklusába lépett a Nap, emiatt a következő években több napfolt és napkitörés várható. A kutatók szerint ugyanakkor ez a naptevékenységi ciklus hasonlóan gyengének mutatkozik, mint a korábbiak.

A kutatók számításai szerint a Nap 2019 decemberében ért el egy aktivitási minimumot, amely alapján az új, nagyjából 11 éven át tartó ciklus során a legerősebb aktivitású időszak 2024 novembere és 2026 márciusa között várható.

Ami a Nap felszínén történik, az hatással van bolygónkra is, „az erőteljes aktivitású szakaszokban a Napból érkező heves részecske- és sugárzáskitörések a Földön is észlelhetők lesznek”

– mondta a göttingeni Max Planck Naprendszerkutató Intézet (MPS) kutatója, Robert Cameron.

Legrosszabb esetben a napviharok miatt technikai rendszerek, például műholdak működésében lépnek fel zavarok, sőt, ezek az űrhajósoknak is gondot okozhatnak.

A NASA és az amerikai nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) szakértőinek csoportja harminc éve foglalkozik az elkövetkező évek naptevékenységeinek megjövendölésével, ami nem könnyű feladat, mivel a Nap viselkedése a megbízhatóság és a szeszélyesség egyedülálló összjátéka.

Őrült látványos videón a Nap elmúlt 10 éve

A NASA 425 millió nagy felbontású felvételből készített egy time-lapse videót.

(Forrás: The Guardian, NASA, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Miért jó szoftverfejlesztőnek lenni?