Ünnepélyesen is megnyitotta kapuit az anno Váci utcából ismert Babel étterem. A fine dining régi-új felszentelt temploma a Piarista közben találta meg helyét. Ott voltunk a megnyitón, hogy elmeséljük, mit lehet majd enni-inni.

Ha étteremmegnyitóról van szó, mindannyian arra gondolunk – helyesen –, lesz sok étel. Sajnos vagy szerencsére a Babel megnyitóján több volt az ital, mint az étel, így a Törley nyerspezsgő mámorában úszva a nyitóbeszédek pár apró részletének lejegyzéséről lemaradtunk, ezért utólag is elnézést kérünk.

Az étterem tulajdonosa, Hlatky-Schlichter Hubert elárulta, a Váci utcából ismert Babel nem csak elköltözött, hanem meg is újult. A Piarista közben most minden körülmény adott ahhoz, hogy az ország gasztroélményének egyik neves képviselőivé váljanak. Az étteremben három dolog kivételével minden magyar dizájnerek és tervezők munkáját dicséri. Egyedül a székek, az evőeszközök és a porcelán esetében nem tudtak magyar kreációk közül választani.

Az á la carte étlapon magyar és regionális fogásokkal találkozhatunk majd, amelyeket egyedülálló, nagy-Magyarország területéről származó borokkal tesznek még izgalmasabbá, ráadásul a hazai borokat kézzel csiszolt ajkai kristálypoharakból kortyolhatjuk majd.

2100 négyzetméteren 72 alkalmazottal vágnak bele az ízlelőbimbók meghódításába, de a közeljövőben tovább szeretnék bővíteni a csapatot. Hlatky-Schlichter büszke rá, hogy csapatában számos külföldről hazacsábított munkatárssal dolgozhat együtt, akikkel az állandóan magas minőség és a maximalizmus közös ügyük.

A megnyitón falatnyi ízelítőt kaptunk a Babelből, kóstoltunk alkoholmentes paradicsomos-málnás-mentás esszenciát, zöldborsót pannacottás fürjtojással, cékla tatárt retekkel, és a szerencséseknek malacpofa is jutott. A kanálnyi kompozíciók annyira kicsik voltak, hogy mire véleményt tudtunk volna alkotni, már el is tűntek feneketlen gyomrunkban. Ez a rapid randi éppen arra volt jó, hogy még kíváncsibbak legyünk.

A tulajdonos elmondta, nem a Michelin-csillag a cél, hanem az, hogy a vendégek jól érezzék magukat. Szerintünk ez a megfogalmazás túlzóan óvatos, hiszen a korábban begyűjtött Gault & Millau sapkák és a Michelin-tesztek ismeretében úgy sejtjük, számíthatunk rá, mindent meg fognak tenni azért, hogy újabb csillag kerüljön fel a budapesti gasztrotérképre.

Egyelőre keveset mutatott magából a Babel, de éppen eleget ahhoz, hogy tudjuk, hamarosan visszatérünk, hogy nagy(obb) kanállal vegyünk mintát az ízekből.

És ezt olvastad már?
Nem tudjuk eldönteni, hogy ez a lány vízitündér vagy nimfa