Gyorsan elnevezték Ulug bégről.

Egy új dinoszauruszfajt azonosítottak a Cukubai Egyetem őslénykutatói egy Üzbegisztánban talált 90 millió éves fosszília alapján. A húsevő carcharodontosaurus nemhez sorolták, amelynek képviselői a zsarnokgyíkalakú dinoszauruszok (tyrannosauroide) – köztük a T-rex – előtti időkben, a felső kréta korban. Az állat mai Kizilkum-sivatag területén élt.

„A bal oldali felső állkapocs fosszíliája alapján határoztuk meg az új fajt – magyarázta Tanaka Kohei adjunktus, a tanulmány egyik szerzője. – A theropodák között az állkapcsot arra lehet használni, hogy megbecsüljük az állat méretét, mivel annak nagysága összefügg a combcsont hosszával, amely a testméret egy jól elfogadott jelzője. Ez alapján úgy becsüljük, hogy az

Ulughbegsaurus uzbekistanensis testtömege több mint ezer kilogramm lehetett, testhossza hét és fél-nyolc méter, azaz nagyobb volt, mint egy jól kifejlett afrikai elefánt.”

Az új dinoszauruszfaj jóval nagyobb volt, mint a lelőhelyen korábban talált más húsevő dinoszauruszok, ezért valószínű, hogy a felső krétai ökoszisztéma csúcsragadozója volt, kihalását a zsarnokgyíkalakú dinoszauruszok mint csúcsragadozók megjelenése okozhatta.

Az Ulughbegsaurus uzbekistanensis felfedezése a fosszíliák lajstromában egy fontos űrt tölt be, mivel bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a carcharodontosaurusok Európától Kelet-Ázsiáig elterjedten éltek. Mivel ez volt az egyik utolsó carcharodontosaurus az akkori Laurasia kontinensen, ennek a nagy csúcsragadozónak az együttélése a kisebb zsarnokgyíkokkal fontos időkorlát a csúcsragadozók közötti átmenetet illetően a felső kréta korban.

Az újonnan azonosított dinófaj egyébként Ulug bégről, egy 15. századi matematikusról, csillagászról, a közép-ázsiai timur birodalom uralkodójáról kapta a nevét.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI. Grafika: Csotonyi Julius)

És ezt olvastad már?
Hooters-dolgozó a nap csaja
További cikkeink a témában