Úristen! Mindjárt szülünk!
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A leányálomnak vége. A harmadik trimeszter egy nőnél sem olyan örömteli, mint a második, mivel a has megnő, a járás és a légzés nehézkessé válik, a magzat pedig akkorákat rúg, hogy fájdalmat okozhat.

Sehogy sem jó

A 28. héten körülbelül 1000 grammot nyom a magzat, és innentől kezdve akár napi 25-30 grammot is gyarapodhat, azaz a has erőteljesen növekedni kezd, és a teljes éjszakát átívelő alvás a múlt ködébe vész. Nincs fix recept, minden nő másképpen próbálja komfortossá tenni a hitvesi ágy ráeső részét, de sokak szerint oldalt fekve, egy párnát a két térd közé bújtatva még úgy-ahogy elviselhető az éjjel, bár amikor a gyerek belül átfordul, akkor az ébredés elkerülhetetlen – márpedig átfordul. Nem egyszer, hanem többször is.

Mi történik pontosan?

A harmadik trimeszter a 28. héttől a szülésig tart, optimálisan a 40. hétig. A kismama súlya ilyenkor gyarapszik a legtöbbet, és a has leereszkedik, ha a baba megfordul, ám ha közvetlen szülés előtt még mindig a lába áll „kifelé”, akkor valószínűleg császáros szülésre kell számítani.

Gyomorsav

Ha a kialvatlanság nem lenne elég, a gyomorégés is bejön a képbe, de míg a testi növekedés ellen képtelenség tenni, előbbit ki lehet nyírni, mégpedig borzasztó egyszerűen: nem kell olyan ételt enni, ami savat termel, szóval főtt paradicsomos tésztát ne nagyon készíts vacsorára, inkább spenótot, krumplit vagy halat - böngéssz bátran receptekért az internet rémisztően szövevényes gasztroblog kínálatában.

Vizesedés

A 33. hét után - amikor a baba hossza 40-45 centiméter, a súlya pedig 1800 gramm körül van – bevizesedhet a kéz, a kar, vagy éppen a láb is. A kismama ilyenkor már nehezen mozog, de a vizesedésnek jót tesz a mozgás, így azok után, hogy alkalmi szakácsnak betanultál (bár értelmes férfi tud főzni), masszőrként is kénytelen vagy helytállni, mert fogd fel: olyan hosszú sétát, amivel a visszaapad egy duzzadt boka, már nem bír ki egy hetedik-nyolcadik hónap tájékán lévő nő. A masszázsnál mindössze egy dologra kell figyelni: a medence, a csípő és a derék tájéka kerülendő, a láb, a boka, a kar, a kéz és a nyak viszont mehet.

Nem bokszol, keményen üt

A magzat sokat alszik mostanság, ébren viszont meglepően aktív, a mozgását pedig jóindulattal sem lehet ficánkolásnak hívni: erőseket rúg vagy üt (kívül is érezni, ha odateszed a kezed), és simán fájdalmat okozhat a kismamának. Erre mondja majd az idősebb rokonság, hogy „kis vasgyúró” lesz belőle, de az idézőjelben kiemelt két szót most megjegyzed, és soha az életben nem mondod ki - meghagyod a parkban kallódó nagymamáknak.

Csak csipeget

A 36. héttől a nők gyomra összeszűkül a megnövekedett méh nyomására. Nehéz ilyenkor jóllakni, napi három alkalom helyett sokan akár hatszor is odaállnak a hűtő elé, és nem tudják eldönteni, hogy miből egyenek egy fél előételnyi adagot. A gyerek tüdeje mindeközben kifejlődött, koraszülés esetén már képes lenne a kinti átállásra. A 37. héten némileg visszatér az étvágy, a baba ugyanis – felkészülve a születésre - nagy valószínűséggel fejjel lefelé fordul (ha ez nem történik meg, akkor sincs mitől félni, mert erre akár az utolsó pillanatban is képes lehet), és a gyomor helyett a húgyhólyagot nyomja, azaz sűrű vizelési ingert okoz. Ez ellen még a legfinomabb étel sem segít, ezen nem segít semmi, ez már így lesz, amíg meg nem születik, szóval türelmesen hallgasd csak, hogy: „pisilnem kell”.

Kötelező vizsgálatok

33-37. hét között: a magzatvíz, a méhlepény és természetesen a magzat ultrahangos vizsgálata
36. héttől: heti rendszerességgel CTG
Vérnyomásmérés és vizeletvizsgálat minden védőnői és orvosi látogatásnál.

Gyerekszoba

„Jó lesz az majd akkor, amikor kórházban fekszenek” – gondolod te. „Vegyük meg és rakjuk már össze a rácsos ágyat” – hangoztatja a várandós nő már egy hónappal a szülés előtt, és jobban jársz, ha hallgatsz rá, mert egy: a kismamát ilyenkor tényleg nem szabad felbőszíteni, kettő: maximum két órába telik elmenni a boltba és megvenni az ágyat, a pelenkázó asztalt és egy fotelt a szoptatáshoz, otthon pedig még egy óra összeszerelni. Bármelyik szombat délután megfelelő.

Szabadság és CTG

Általában a 36. héttől kezdik meg a kismamák a szülési szabadságukat, azaz egész álló nap otthon vannak. Jó idő esetén talán „levonszolják” magukat a parkba olvasni, vagy szimplán csak merengenek a tévé előtt, befejezik a megkezdett sorozatot, és téged hívogatnak a munkahelyeden minden egyes jelző fájás után. Ettől a héttől kezdve kötelező a heti CTG vizsgálat, amivel a magzat szívhangját és általános állapotát vizsgálják, illetve a méh összehúzódásait figyelik. Túlhordás esetén minden másnap kell CTG-re menni, és ha már idáig jutottál, az semmi mást nem jelent, csak hogy közel a szülés… de erről majd legközelebb…

Ja! És a szex?

Az utolsó trimeszterben ezt a kérdést tessék feltenni a nőgyógyásznak.

Lemaradtál Apaképzőnk eddigi részeiről? Itt vannak!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.