Hatalmasat ittunk szerkesztőségileg a Hopsban, most megpróbálunk visszaemlékezni.

Nekem már annyira kézenfekvően törzshelyem a Hops Beer Bar, hogy teljesen feleslegesnek érzem, hogy bemutassam – de mivel az össz-szerkesztőségi iváskor kiderült, hogy rajtam kívül bent csak egyetlen ember ismeri, nos illenék néhány szót szólni a Hopsról általánosságban.

Ebben a Wesselényi-Kazinczy utca sarkán lévő sörbárban körülbelül kétszázhúsz -féle (nem darab, féle) sörük van üvegben, tíz csapon, mind a legminőségibb külföldi és hazai italok. Ez az a kocsma, ami a törzshelyed lesz, ha

 1.  imádod a jó söröket
 2. a jó söröket nem az Aldi-sörben definiálod
 3. szeretsz úgy lerészegedni, hogy közben elképesztően különleges és finom italokat kóstolsz
 4. bírod, ha a pultosok már másodjára tudják, mit kérsz és szinte azonnal lepacsiznak veled
 5. értékeled, hogy nem rúgnak ki, ha éjjel kettőkor headbangelsz AC/DC-re és kásás artikulációval kéred, hogy hangosítsák fel
 6. tehát úgy általánosságban a Hops a törzshelyed lesz, ha egyszer már ittál ott úgy rendesen.

Minthogy a fentebb leírtak nem teljesen állnak távol a valóságtól, így amellett, hogy nagyon örültem, hogy a Player-csapat maximálisan kapható egy szerkesztőségi kintlévőségi italozásra, volt bennem némi para furcsa érzés, hogy a munkatársakkal fogunk inni a kis privát helyemen. De szerencsére az aggodalom alaptalan volt, mert mindenki nagyon gyorsan otthon érezte magát a Hopsban;

Kezdődhet az ivás!

A Hopsban megkérdezni, hogy – Elnézést, bor van? Körülbelül olyan dolog, mint egy diós rukkolasalátát dió és rukkola nélkül kérni. Ez egy sörbár, akkora sörfelhozatallal, hogy minden komlószívű ember szeme könnybe lábad tőle, úgyhogy ha borozni szeretnél, akkor tessék arrébb kapizsgálni, itt a sörös mélymerülésre hív kalandozni a kínálat.

Hála a jó istennek egyik munkatársam sem tette fel ezt az értelmetlen kérdést, de azért volt elég megválaszolni való topik a kínálattal kapcsolatban. Mivel én voltam az, aki eléggé tisztában van a menüvel, a szerkesztőség engem kérdezgetett, mit is érdemes inni, ha

 • azért nem akarok olyan erőset, jó?
 • Ilyen gyümölcsösök vannak?
 • Azokat a sötét söröket szoktam szeretni
 • mi áll a legközelebb a whiskyhez?
 • Almalevük szerinted van?
 • Van erős, de nem olyan keserű?
 • Mit ajánlanál, ami mindez, de ez sem?

Amire az első reakcióm kábé:

A második pedig:

Úgyhogy végül az elég nagy kínálatból sikerült egy ugyanannyira eklektikus szortimentet összeválogatni:

A kép csalóka, a jobb oldalon nem történik semmilyen fajtalankodás!

Lett az asztalon pár hagyományosnak mondható, de sokaknak teljesen új IPA: a Hopsban állandó ipatag csapon a Brewdog Punk IPA; ez gyakorlatilag az a citrusos, markáns, férfias és finom indian pale ale, amikkel nehéz tévedni és totális Jolly Joker, ha ipaszűzeknek kell a műfajt megmutatni. Nem is tévedtem velük: elégedetten kortyolós hümmögés fogadta a skót versenyzőket (mivel természetesen a Brewdog 5 A.M. Saint amber ale-jét sem hagyhattuk ki). Ipa-fronton idén januártól szintén állandó tag a magyar főzésű C10 sör is, amit a Hübris sörfőzde kotyvasztott több sörös pajtással – a C10 ugyanolyan osztatlan sikert aratott, mint a Brewdog, ami azért nagy dolog a műfaj legendás képviselőiről révén szó.

Lett az asztalon még belga gyümölcsös sör – nincs az a klaviatúratürelem, hogy felsoroljam a Hopsban kapható összes belgát, de annyit mondhatok: akad – és az erő sötét oldaláról egy Anchor porter sör is csurrant-cseppent.

 

Én a jelenlegi személyes kedvencemet, egy Brewdog Assasint kértem: ne tévesszen meg senkit a fém sörösdoboz: mestermű lakik ennek a csodálatos grafikájú doboznak a mélyén. Egy rozsos ipáról van szó, és ha teheted, mindenképpen próbáld ki, fényt fogsz kapni tőle.

Az első sörök után a többiek is felbátorodtak és elkezdődött a kérdezgetés nélküli kísérletezgetés. Így olyan finomságok landoltak az asztalon, mint a nagyonhipszter Balkezes IPA, a csodálatosan finom michigani Two Hearted Ale vagy a magyar Gólem főzde Enigmája. Népmeseien fűzve a szót, hogy-hogynem, egy-két kupica pálinka is lecsúszott a szakavatott kóstolás közben – Gergő és Zoli, a Hops Beer Bar tulajfivérei ugyanis pazar pálinkacsapot is tartanak, ha magyarosan öblögetnénk.

A Hopsos srácok amúgy mostanában újultak meg pár dologban, szóval éppen remek időzítéssel kaptuk el őket; az eddigi 140-160 sörös kínálatukat 220-ra bővítették, köztük rengeteg magyar újdonsággal is. A sörbár filozófiája nem az, hogy csak a kézműves lehet a jó, vagy pont az ellentettje: csak a már befutott sörök a faszák. Hanem mernek kísérletezni, próbálgatni és kiszűrni, mi jó-mi nem. Kétszemélyes hadseregük egyszerre látja el a pult mögötti feladatokat, a sör-sommelier posztot és talán a legnehezebbet: a részegedő közönség informálását és egyre artikulálatlanabb igényeinek kielégítését.

De komolyan, csak nézd a színét, nem gyönyörű?

Információkban is folyamatosan a rendelkezésedre állnak: attól kezdve, hogy a Nelson komló milyen aromát ad a sörnek egészen addig, hogy a huszonötödik sör után azzal jössz, hogy mondj már egy jó sört Gergőkém, amit még nem kóstoltam – és minden infó pontos lesz.

Szóval érdemes, sőt kötelező ellátogatni a Hopsba, ha lepacsizós-baráti hangulatban szeretnél minőségi söröket kóstolni vagy tőlük fejreállni (virtuálisan pedig itt tudod követni őket Facebookon!)

Egy idő után az embernek nem mindegy, hogyan jut el a-pontól a részegségig; ha már túl vagy a kolis VBK-gyorsítókon meg tabis társaikon és szereted bejárni a józanságtól a delíriumig vezető utat úgy, hogy az minőségi italokkal van kikövezve, akkor érted, mire gondolunk. A Hopsban mindezt a lehető leglazábban és legjobb sörökkel megteheted, mert ha sört szerető ember vagy, olyan nincs, hogy itt ne találnád meg a kedvencedet. Mi megtaláltuk, meg is csaptuk, csapjátok meg ti is! Eks!

(Képek: Tóth István)

És ezt olvastad már?
Itt nézd meg Amyt, mert a Tinderen nem fogod látni