Több tengerparti város is gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik.

Korábbi tanulmányok szerint a globális felmelegedés világszerte jégolvadáshoz vezet, ez pedig emeli a tengerek szintjét, fenyegetést jelentve számos tengerparti város számára. Sok város azonban más gonddal is küzd: a talajvíz és/vagy a földgáz elvezetése miatt süllyed, az épületek óriási súlya alatt tömörödik a talaj.

A szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása pedig arra a megállapításra jutott a Nature Sustainability című tudományos lapban közzétett tanulmányukban, hogy

számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik.

A többéves, 2014 és 2020 közötti időszakot felölelő vizsgálat során a világ legnagyobb városai közül 48-at vették górcső alá, és azt figyelték meg, hogy minden városban – különböző mértékben ugyan, de – süllyedt a talaj, 44-ben pedig a süllyedés mértéke nagyobb volt a tengerszint emelkedésénél.

Korábbi kutatások szerint a tengerek szintje az olvadó jégsapkák nyomán évente körülbelül 3,7 milliméterrel emelkedik, míg a most közzétett tanulmány azt írja, hogy több város egyes részei évente 20 milliméterrel süllyednek.

A kutatás Ho Si Minh-várost és a Föld egyik legnépesebb városának számító Rio de Janeirót is említi, előbbi esetében a süllyedés 16,2 milliméter évente, az utóbbival kapcsolatban pedig azt jelentették, hogy – amennyiben nem hoznak megfelelő intézkedéseket – a város területének mintegy két négyzetkilométere kerülhet víz alá 2030-ra.

(Forrás: Nature Sustainability, MTI, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

15 év múlva a pokolban fogsz élni, ha szerinted az idei nyár maga volt a pokol

Nem túl jók a klímakilátásaink, de még annál is van rosszabb forgatókönyv.

Háromrészes terv, hogyan kezeljük az extrém hőhullámokat

„A légkondicionáló feltekerése nem megoldás.”

És ezt olvastad már?
Mozgó konyha és Buddha látványtér az év legmenőbb enteriőrjei közt