Akkor indulhat is az űrverseny.

Az Übergizmo arról ír, hogy Kína három Hold-küldetést is betervezett, miután talált egy új, kristályszerű ásványt az állandó kísérőnk felszínén gyűjtött mintákban, ami kulcsfontosságú lehet a jövő energiatermelése szempontjából.

A szakértők úgy gondolják, hogy a minták egymilliárd évvel korábbról származhatnak, mint az Egyesült Államok emberes missziói, valamint a Szovjetunió űrszonda robotjai által begyűjtött kőzetmintái.

Az ominózus ásvány a Changesite–(Y) nevet viseli, és állítólag hélium–3-at tartalmaz. Ez a hélium olyan formája, ami rendkívül értékes lehet a nukleáris fúziós energia szempontjából, mert olyan üzemanyagot biztosítana a magfúzióhoz, ami anélkül termelne (sok) energiát, hogy a sugárzás kibocsátásával károsítaná a reaktort – mondanunk sem kell, hogy a hélium–3 szinte nem is létezik a Földön.

Számítások szerint egy űrhajónyi hélium–3 egy évig ellátná energiával az egész Egyesült Államokat

– értelemszerűen Magyarország energiaellátásához nem kellene egy űrhajónyi –, persze ehhez az is kell, hogy hasznosítása kellően biztonságos legyen, amire a szakértők szerint a nem túl távoli jövőben meg is születhet a módszer.

(Forrás: Übergizmo, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

250 ezer fotóból gyúrták össze ezt az eszement képet a Holdról

174 megapixeles, és akármennyire is furának tűnik, de színhű a felvétel.

A Nemzetközi Űrállomás egy fényes pontot észlelt az izraeli sivatagban

A Föld nappali oldalán – képzelheted, mennyire ragyogott.

És ezt olvastad már?
Furcsa dolgokra bukkantak az északi-sarki talajban