A Föld nappali oldalán – képzelheted, mennyire ragyogott.

A fejünk felett mintegy 420 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrhajósai úgy láthatják a Földet, ahogy mi, átlagemberek egyelőre jó darabig még nem fogjuk, illetve, de, csak képekről. Például az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósának, Samantha Cristoforettinek a fotóiról, aki nemrég az ISS fedélzetéről kinézve kiszúrt egy fényesen megcsillanó pontot a dél-izraeli Negev-sivatagban, ráadásul szokatlan módon a Föld nappali oldalán – vagyis képzelheted, mennyire ragyogott –, amiről felvételeket is készített:

Persze semmilyen misztikus dolog nem áll a ragyogás hátterében, csak az igencsak különlegesnek számító Ashalim-erőmű rendszerének tükröződéséről van szó.

Az Ashalim-erőmű közepén egy 250 méter magas (nap)torony áll, amit ötvenezer, a Nap járását követő tükör vesz körül. A tükrök által befogott napfényt a toronyra koncentrálják, amelyben ennek hatására a víz felforr, a keletkezett gőzzel pedig meghatják az áramot termelő turbinát – állítólag ezzel Izrael lakosságának 5%-át tudják ellátni, azaz nagyjából 130 ezer lakás energiaellátásához elegendő villamos energiát képes előállítani.

(Fotó: Samantha Cristoforetti)

Ez is érdekelhet:

Nagyobb erejű földrengés várható Magyarországon

Ötös-hatos erejű földrengésre lehet számítani Magyarországon a szakember szerint.

Mintha az ég felszívná a Balaton vizét, olyan légzuhatag csapott le Fonyódnál

Csodás és olykor egyszerre félelmetes dolgokra képes a természet.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

El kellett titkolni, hogy a szovjet géptípus konstrukciós hibája miatt zuhanhatott le a Malév Il–18-asa Párizsnál

Megfejtették a bálnák kísérteties énekének titkát

További cikkeink a témában