Napsütés, nyaralás, strand, Balaton, hajózás – kevés hely van, ahol ezeket egyszerre élvezheti az ember. De szerencsére vannak ilyenek, mégpedig a kikötők. Aki még nem járt balatoni kikötőben, annak érdemes kipróbálnia, mert a kikötői életérzés, a hajózás, szenvedélyes és kivételes dolgot jelent.

Ma már a legtöbb kikötőben minden elérhető, amire a tökéletes időtöltéshez csak szükség lehet, nem beszélve arról, hogy napozó csinos lányok, gasztronómiai remekművek teszik teljessé a hajózás előtti vagy utáni élményt. Egyre népszerűbbek a hajós- és vitorlástáborok, nem csak gyerekeknek, hanem akármilyen korúak elsajátíthatják ezt a tudást. Ráadásul egyre könnyebb hajót bérelni és belekóstolni a vitorlázásba. Az élmény akkor sem ér véget, amikor leszállunk a hajóról, a kikötők egyedi hangulatát érdemes mindenkinek megismernie!

Rengeteg balatoni kikötő kínál változatos kikapcsolódási lehetőségeket: különböző éttermeket, kényelmes szálláshelyeket. Lehet itt jókat enni és inni, napozni, fürdeni, a tikkasztó napsütés elől árnyékba vonulni, pihenni, vagy csak élvezni a hangulatot. Akik a kikötőben töltik idejüket, azokat összeköti a természet, a víz szeretete. Egy-egy kikötőben mindenki mindenkinek a barátja, egy nagy csapatnak a tagja. Ráadásul a balatoni kikötők egyre jobban figyelnek arra, hogy minőségi szolgáltatásokkal várják az ide betérőket.

Ha még soha nem ültünk vitorláson, érdemes elsőre kibérelni egy hajót kapitánnyal együtt, így megtapasztalhatjuk milyen vízen lenni, naplementét nézni a vízről vagy éppen csobbanni egyet a Balaton közepén. Nyáron túravitorlázásra is adhatjuk a fejünket, így nemcsak a Balaton ezer arcát tudjuk felfedezni, hanem a különböző parti látványosságokat: kilátókat, múzeumokat, éttermeket, kávézókat.

Ha megtetszett a vitorlázás és a hajózás, akkor a kicsiket és nagyokat is várja a vitorlástábor, ahol megtanulhatjuk az alapokat, utána pedig megszerezhetjük a hajós jogosítványt. Ha pedig hajót bérelünk hosszabb távra vagy éppen veszünk egy sajátot, akkor a kikötő lesz a nyári otthonunk. A szomszédoktól kérhetünk tanácsot a hajónkkal kapcsolatban és megbeszélhetjük a várható időjárást: igazi közösségre lelünk egy kikötőben.

Ráadásul erre nem is kell nyárig várni, hiszen mindezt megtaláljuk 2020. február 27. és március 1. között az ország legnagyobb szárazföldi kikötőjében, a Budapest Boat Show-n és a vele egy időben rendezett Utazás kiállításon a Hungexpo-n, ahol a bemutató medencénél található nyüzsgés már most a tél végén felidézi a nyári kikötők hangulatát. Ki lehet próbálni a SUP jógát, be lehet ülni egy kishajóba a vízen, vagy a legnagyobb hajómárkák vitorlás, motoros és elektromos modelljeibe a szárazföldön, de megismerkedhetünk a kikötői szolgáltatókkal és a legújabb hajós felszerelésekkel is. Bővebb információ és jegyvásárlás a www.boatshow.hu oldalon.

A kiállítás stratégiai partnere a Magyar Vitorlás Szövetség és a Balaton Boat Show, szakmai védnöke a Hajóipari Vállalkozók Egylete és autós partnere az Audi.

A cikk elkészítésében együttműködő parterünk volt a Hungexpo.

(címlap fotó, fotók: Hungexpo)

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában