Azt már eleink is jól tudták, hogy a nagy melegeket a legjobban árnyékban vagy vízben tudjuk átvészelni. Nincs ez másként ma sem, ráadásul a nap talán még jobban pörköl, gépiesített világunk és ellustult életmódunk révén pedig alapból jóval kevesebbet mozgunk. Ezekre kínálnak megoldást a nyári vízi sportok, amelyekről szerencsére elmondható még valami: irtóra élvezetesek.

A víz szerelmesei természetesen nagy lendülettel vetik bele magukat az éltető vízbe akár bármilyen segédeszköz nélkül, azonban van, akinek szükség van egy kajakra, gumicsónakra vagy SUP-ra ahhoz, hogy táncra perdüljön a hömpölygő folyón vagy egy szundító tavon.

SUP

A SUP egy modern vívmány, amely egyesíti a szörfdeszka, a pihenőágy és a csónak előnyeit. Többféle SUP-deszka közül választhatunk annak függvényben, hogy pontosan milyen célra használnánk.

Másra van szükségünk a gyors edzésekhez, az egész napos túrázásokhoz, a laza evezésekhez és a rendszeres vízi jógagyakorlatokhoz is.

Kezdőként vagy általános felhasználásra itt is érdemes az allround deszkák közül választanunk, amelyek lekerekített orral és farral érkeznek, meglehetősen szélesek és hosszúak, így a nagy felületük miatt kiemelkedően stabilak.

A Bestway Hydro-Force Aqua Journey egy praktikus, felfújható SUP, amelyen ülve, állva, térdelve vagy hason is evezhetünk. Kialakítása és vonalvezetése egyszerre biztosít könnyűséget és merevséget, megfelelően stabil és jól manőverezhető, felülete csúszásmentes.

Erős és tartós drops stitch technológiával készült: a deszka belsejében több tízezer finom összekötőszál található, így szinte betonkeménységűre fújható fel.

Ergonomikus markolattal ellátott evezője alumíniumból készült, amelynek könnyű a súlya, valamint egyszerű a használata. A deszka fülei segítenek nekünk abban, hogy a vízre ereszkedjünk, valamint leparkoljunk a szárazföld mellett, a hordtáskája révén pedig irtó könnyen, helytakarékosan tárolható. Maximális teherbírása 110 kilogramm.

Kajak

Lehet szórakozni, relaxálni vagy éppen izzadni a vízen, de egy biztos: ha valaki kajakra száll, azt mindig komolyan fogják venni.

A kajakot már ősidők óta használták az eszkimó, aleut és ainuk vadászok a zord északi vidékeken; emellett 1936 óta olimpiai szám, így ennek a kis méretű, keskeny hajótestű, közkedvelt közlekedési eszköznek még mindig hatalmas presztízse és megbecsülése van.

A kajakosok iránti tisztelet részben a kajakban rejlő lehetőségek iránt fakad: ez a hajótípus gyors, könnyen manőverezhető, ennél fogva kevésbé stabil, és veszélyesebb játékszer is. Elég egy óvatlan mozdulat egy csibész hajóval, és az ember máris a vízben köt ki. Kezdő vagy általános felhasználásra érdemes lehet így szabadidős, síkvizi kajak mellett leraknunk a voksunkat, már csak az anyagösszetételt kell eldöntenünk: merev vázas vagy felfújható legyen.

A Hydro-Force Venture X2 egy felfújható kajak, amely méretének köszönhetően bőséges helyet teremt két felnőtt számára,

a felfújható párnák és a padló megfelelő kényelmet biztosít, mégis kis helyen elfér, a csomagtérben, de végszükség esetén akár egy hátizsákban is, amennyiben kitekernénk a közeli tóhoz. Ez a felfújható kajakok igazi előnye: kis helyet foglalnak, és irtó könnyű a szállításuk. (A merevvázasok parkoltatása és szállítása is jóval nagyobb logisztikai feladat.)

Pumpával gyorsan és egyszerűen felfújható, és ugyanilyen könnyen leengedhető. A Hydro-Force Venture X2-t két 218 cm-es alumíniumlapáttal, valamint levehető tárolózsákkal szerelték fel, maximális terhelhetősége pedig 200 kg, így emellett rendkívül tartós, erős PVC-anyagból készült, és biztonsági szeleppel rendelkezik.

Gumicsónak

A nyugodtabb vérmérsékletű embereknek, családosoknak a gumicsónak az ideális választás. Nem olyan szabad, mint egy SUP, nem manőverezhető úgy, mint egy kajak, lomhább és lassabb, cserébe viszont kényelmesebb, és jobban fekszi a vizet. Arról nem is beszélve, hogy egy megfelelő gumicsónakkal akár nagy kártya- vagy horgászpartikat, de még egy kisebb teadélutánt is kiszervezhetünk a vízre.

Egy ideális gumicsónak ugyanis kis túlzással olyan, mint egy kisebb vízi lakóautó.

A Bestway Hydro-Force Treck X2-ben bőven elfér két felnőtt és egy gyermek, a felfújható párnák és a padló kényelmes, a csónak emellett beépített fűzőlyukakkal és evezőtartóval van ellátva, az erősített kapaszkodókötél révén pedig könnyedén hordozhatjuk. A lábpumpa segítségével gyorsan és egyszerűen felfújható, valamint leengedhető. Maximális terhelhetősége 225 kg, rendkívül tartós, erős PVC-anyagból készült, három légkamrával és biztonsági szeleppel rendelkezik.

Medence

Aki tényleg csak a vízért és a napfényért nyúlna ki, meg mondjuk egy hideg sörért, és nincs kedve tökölni, evezni, izzadni a vízben, szerencsére a medencefelhozatal is igen széles: a BAUHAUS kínálatában is választhatunk a felfújható, merev falú és fémvázas változatok közül, ráadásul többféle méretben.

Az Ultra Rond például 488 centiméter hosszú, 122 centi széles, az alsó rétegvastagsága 0,55 mm; a három rétegből álló fala pedig 0,68 mm vastag. Azt már mondani sem kell, hogy az erős, porszórt acélváz magas fokú stabilitást garantál.

Az innovatív kialakítású medencekeret a precíziósan kialakított, egymásba pattanó zárrendszernek köszönhetően egyszerűen, szerszámok nélkül is összeszerelhető.

A létra külső oldalán található két pillanatzár segítségével egyszerűen és gyorsan eltávolítható vagy felhajtható a létra másik fele, így a gyerekek felügyelet nélkül nem tudnak a medencébe mászni.

Az optimális szűrésről a homokszűrős vízforgató berendezés gondoskodik, amely a medence vizét a kvarchomokkal töltött tartályon keresztül forgatja át. A Hydro Aeration nagy légbefúvásos technológia javítja a medencevíz keringetését, szűrését, a víz tisztaságát és a levegő minőségét; a védőhuzat és a talajponyva pedig további védelmet és a medence szennyeződésének csökkentését szolgálja. Azt azért fontos kiemelni, hogy a medence nem téliesíthető, a nyári szezon végén szétszedett, száraz állapotában, fagymentes helyen érdemes tárolni.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a BAUHAUS.

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Tele van a tököd a munkahelyeddel? Mielőtt kilépsz, ezt azért gondold végig

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés