Többfelé mínusz 10, de néhol akár mínusz 20 Celsius-foknál is hidegebb lehet ma. Délelőtt 10 órakor életbe lép a vörös kód, a hajléktalan embereket adott esetben fogadniuk kell a nem számukra fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyére adta ki a másodfokú, míg Heves megyére az elsőfokú figyelmeztetést a hideg veszélye miatt. Heves megyében arra kell készülni, hogy mínusz 15, míg Borsod és Nógrád megyében akár mínusz 20 Celsius-foknál is hidegebb lehet.

Maga a szibériai pokol rúgja ránk az ajtót

Lesz minden, mínusz 20 fok alatti hőmérséklet, 100-110 km/órát elérő széllökések, havazás.

Az előrejelzés szerint másutt jellemzően mínusz 14 és mínusz 8 fok között alakulnak a minimumok. A csúcsértékek országszerte mínusz 8 és mínusz 1 fok között várhatók. A hétvégén is hasonlóan alakul a hőmérséklet.

A vörös kód jelzés várhatóan jövő szerda délig lesz érvényben.

A vörös kód jelzés különleges felhívás mind a szociális rendszernek, mind a társadalomnak. Arra kérnek mindenkit, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a diszpécserszolgálatok valamelyikét. Ezek a telefonszámok a www.hajlekot.hu oldalon elérhetők –

az éjjel-nappal hívható központi szám ez lenne: +36-1-338-41-86.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat azt közölte: szükség esetén új krízisférőhelyeket alakítanak ki, és megerősített utcai szolgálat gondoskodik az utcán éjszakázó rászorulókról. Mivel a hideg idő még napokig kitart, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra kérte az autósokat, hogy csak a téli útviszonyoknak megfelelően felkészített gépkocsival induljanak útnak. Azelőtt pedig tájékozódjanak az időjárási és útviszonyokról a met.hu és az utinform.hu oldalon.

Narancs riasztás esetén, aki teheti, inkább ne induljon útnak.

A Pilisi Parkerdő Zrt. pedig arra kéri a természetjárókat, hogy egyelőre ne induljanak az erdőkbe.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Megmagyarázhatatlan, miért vannak még lombfúvók
.