3,6 milliárd évnyi evolúció eredménye a mikroba, ami úgy falja a CO2-t, mint semmi más. De egymagában ő sem oldhatja meg a dekarbonizációt.

Kulcsszerepet játszhatnak az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésében a világ legkisebb élőlényei. A Szicília melletti Vulcano-szigeten (ami értelemszerűen egy vulkanikus képződmény) a tudósok egy új mikrobát fedeztek fel, ami rekordsebességgel képes a szén-dioxidot biomasszává alakítani.

Ezek az ún. cianobaktériumok eltávolíthatják a levegőből a CO2-t, majd tárolhatjuk vagy ásványi anyagokká alakíthatjuk azt.

A Vulcanónál felfedezett mikroba természetes módon fejlődött ki a szén-dioxid elnyerésére, miután a szigetnél magas a víz CO2-tartalma, ráadásul bármely más ismert cianobaktériumnál sokkal gyorsabban alakítja át biomasszává.

Ugyanez a kutatócsapat februárban az USA-beli Sziklás-hegységben található forró forrásokat is feltérképezte, ahol a CO2-szint még magasabb. Ezeket az eredményeket most elemzik. A kutatók a mikrobákra vonatkozó összes adatukat elérhetővé teszik majd más tudósok számára egy olyan adatbázis formájában, amely a DNS-szekvenciákat párosítja a baktériumok bankban tárolt mintáival.

Dr. Braden Tierney, a Weill Cornell Medical College és a Harvard Medical School munkatársa kiemelte, hogy a mikroba vízben süllyed, ami segíthet az általa elnyelt CO2 összegyűjtésében. A szén-dioxidot gyorsan faló organizmust „vezető munkatársunk a izolálta a Harvardon – mondta Tierney. – A projekt a mikrobák 3,6 milliárd éves evolúcióját használja ki.”

Tierney el tud képzelni nagy, szénlekötő tavakat, ugyanakkor azt mondja, a mikroba nem csodaszer, a szén-dioxid-leválasztásra nincs univerzális megoldás, vagyis esetenként a fákra, gombákra nagyobb szükség lesz a fosszilis tüzelőanyagoktól való függés megszüntetéséhez, és az üvegházhatású gázok légkörből való kiszűréséhez, ami létfontosságú az éghajlatváltozás mérsékléséhez.

(Forrás: Guardian, fotó: Vulcano-sziget, Fabrizio Villa/GettyImages)

Ez is érdekelhet:

Egyetlen ábrán az ivóvíz tisztaságának helyzete a világban

Milyen a magyar csapvíz? Hol a legjobb a világon és hol a legrosszabb?

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Tele van a tököd a munkahelyeddel? Mielőtt kilépsz, ezt azért gondold végig

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés