Ezek nem egy vicc kezdőkérdései, hanem figyelemfelhívás egy nagyon súlyos problémára.

Aki követi celebek teljesítményük miatt ismertté vált magyar emberek Insta-oldalát, találkozhatott néhány furcsa fotóval mostanában.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eke Angéla (@eke_angela)

Gundel Takács Gáboréknál egy hiúz rosszalkodik Barack kutyával; Eke Angéla egy barnamedve után takarít; egykori kollégánk, Csepelyi Adri és Puszi kutya 18 négyzetméteren osztozkodik egy vaddisznóval; Bach Kata fürdőkádjában egy vidra pancsol; egy másik hiúz pedig Döbrösi Laura kanapéját foglalta el – persze némi photoshopolás segítségével.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Csepelyi Adrienn (@csepelyi_adrienn) által megosztott bejegyzés

Ezeknek az állatoknak persze nem az ember mellett, és nem épített környezetben lenne a helyük, a hazai természetes élőhelyek viszont kétségbeejtő ütemben pusztulnak, így a vadon élő állatok költözésre kényszerülnek. Ezt fejezi ki a WWF kampánya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BACH KATA (@bach_kata)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laura Döbrösi (@dobrosilaurawerk)

Egyes felmérések szerint Magyarországon a közösségi jelentőségű élőhelyek 87%-a kedvezőtlen vagy rossz állapotú, az álló- és folyóvizek esetében pedig még ennél is nagyobb arányban vannak a mérsékelt, gyenge vagy rossz ökológiai állapotúak. A hazai folyók természetes árterei eredetileg az ország mai területének közel 23%-át érintették, a folyószabályozások következtében azonban az egykori árterek több mint 90%-a eltűnt. Lényegében eltüntettük az idős, természetes dinamikával működő erdeinket is, ma hazánkban a 150 év feletti erdők aránya alig fél százalék.

A WWF erre hívja fel a figyelmet, és arra, hogy a személyi jövedelemadónk egy százalékának felajánlásával közvetve tehetünk valamit az élőhelyek megmentéséért.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában