Legalább egy hétköznap szennyezzenek kevésbé.

A környezettudatos közlekedés népszerűsítése érdekében Romániában a környezetvédelmi minisztérium "zöld péntek" elnevezésű programot indít, amely arra ösztönzi az autósokat, hogy péntekenként környezetkímélő járműveket használjanak – jelentette be szerdán Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter. A kampány a társadalom környezettudatosságát erősítené, egyik hosszú távú célkitűzése rávenni a rendszerint autóval közlekedőket, hogy péntekenként kerékpárt, elektromos rollert, közösségi közlekedési eszközt használjanak, vagy gyalogoljanak.

Tánczos szerint elsősorban az országos és helyi közintézmények vezetőségeit és alkalmazottait szólítja meg a kezdeményezés, de a magáncégek, civil szervezetek és a civil társadalom mozgósítását is célul tűzték ki. Első lépésben egyebek mellett az államelnöki hivatal, a kormányhivatalok és a romániai nagyvárosok helyi önkormányzatai csatlakoznak a kampányhoz.

Várhatóan minden romániai közintézményben négyből legalább egy alkalmazott péntekenként autó helyett más közlekedési eszközt választ. A program részeként továbbá biciklitartókat és elektromos töltőállomásokat helyeznek el közintézményeknél, emellett a közösségi közlekedést országosan díjmentessé tennék pénteken, és a közösségi közlekedés villamosítását is tervezik.

A szaktárca közölte, hogy a közlekedés során kibocsátott szén-dioxid-mennyiség több mint 70 százaléka a közúti közlekedésből származik, egy ember átlagosan több mint 7000 kilogramm szén-dioxidot termel évente, ebből a legtöbbet a saját személygépkocsija használatával.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Kilenc variáció, hogy még többet tudj kihozni az egyik leghatékonyabb gyakorlatból