Bizarr ételek világszerte

Fókában érlelt madarak (Grönland)

Lehet, hogy az eszkimóknak sem jutott volna eszükbe a kiviak, ha élőhelyükön nem lenne különösen nehéz a vadászat a legdurvább téli hónapokban. Így viszont kitalálták, hogy ha elejtenek egy fókát, egy kis nyíláson eltávolítják a húsát és a belső szerveit, és fókazsírral bekent madarakkal töltik meg – általában kisméretű alkabukókkal, akár több száz darabbal, zsigerelés és kopasztás nélkül –, kiszorítják a fókából a levegőt, összevarrják, ezt is bekenik fókazsírral, majd három, de akár tizennyolc hónapig is érlelik nagy kövek alatt, akkor felbontás és a madarak megkopasztása után húshoz jutnak. Állítólag a fej és a testüregben felgyűlt nedvek elfogyasztásával érdemes kezdeni.

Vissza a cikkhez