Távol a kitaposott ösvényektől, messze a városok zajától – nem tudunk rá jobb kifejezést – csodák történnek. Miért nem ilyenekről tanultunk földrajzórákon?

Buttes, Arizona

Az Egyesült Államokban található természeti képződmény szokatlan formáival leginkább egy megkövesedett hullámra hasonlít, innen is kapta a nevét. A mészkőformáció népszerű túrázók és fotósok köreiben, ám a mainstream turizmus elkerüli, mivel P+R parkolók nincsenek a közelben. Aki ezt a helyet szeretné látni, annak meg kell dolgoznia érte! Nincsenek kiépített túraösvények, aki pedig először jár erre, annak vezető ajánlott.

Beachy Head, Anglia

A dél-angliai East-Sussexben található kiszögellés kétségtelenül drámai látványt nyújt, különösen, ha ilyen köd borítja a tengert. Beachy Head környéki földeket 1929-ben vásárolta fel Eastbourne városa, mégpedig azzal a céllal, hogy senki se építhesse be a pazar természeti képződmény környezetét. A 162 méteres helynek tragikus múltja is van, a turisták mellett ugyanis az öngyilkosokat is vonzza: évente közel húszan vetnek itt véget életüknek.

Halongi-öböl, Vietnam

A leszálló sárkány öble névre hallgató természeti csoda a világörökség része, de ez a legkevesebb, amit egy ilyen helyről el tudunk mondani. Az 1500 négyzetkilométernyi területű öbölben kétezer kisebb-nagyobb sziget fekszik, szinte mindegyik lakatlan. Ezeken az apró szigeteken rengeteg barlang található,a Dau Be-szigeten például hat barlangi tavat csodálhatnak meg azok a szerencsések, akik eljutnak oda.

Mykonos, Görögország

A görög szigetről már írtunk a Playeren, ha a természet szépségéről beszélünk, akkor ennek a helynek egyszerűen nincs gyenge pontja. Az Égei-tengerben fekvő szigeten a görög mitológia szerint egykoron Zeusz és a titánok viaskodtak, de ma már sokkal csendesebb hely, maximum a nyaranta itt lazító fiatalok zsivaja tölti meg a sziget klubjait. Elvonulni is lehet, erre például tökéletes hely ez az útikalauzokban biztosan fel sem tüntetett kis stég, amely – megsúgjuk – egy hotelhez tartozik.

Havasu-vízesés, Grand Canyon

A vízesés neve egy indián nyelvjárásra utal, a havasupaira, amelyet már csak 450-en beszélnek. A vörös sziklák és a csillogóan kék víz kontrasztja különleges látványt nyújt, nem csoda, hogy ez a 37 méter magas vízesés a legnépszerűbb errefelé. 2008-ban egy áradás következtében a szikla csúcsa letört, azóta kicsit unalmasabban néz ki, de azért még így is lenyűgöző.

Situ Gunung, Indonézia

A Nyugat-Jáva szigetén található tó természetvédelmi terület, százhektárnyi érintetlen dzsungel, 250 különböző madárfajjal, gibbonokkal, jaguárokkal, és két vulkanikus hegycsúccsal a közelben. Júniustól szeptemberig élvezhető a klíma, egyéb időszakokban, például december és március között annyi eső esik és olyan magas a páratartalom, hogy nem érdemes arrafelé vetődni.

Landmannalaugar, Izland

Izland még nyilvánvalóan nem termelte ki a maga Kazinczyját és nyelvújító programját, ennek a helynek a nevét
ugyanis nem könnyű elsőre kimondani, de másodjára sem, hogy a pár éve nemzetközi tömegközlekedési káoszt okozó Eyjafjallajökull vulkánt ne is említsük. Nem is kell kimondani a nevét, jobban járunk, ha csak nézzük! Júniustól szeptemberig kiszínesedik az izlandi felvidék, a hegyek rózsaszín, barna, zöld, sárga, kék, lila, fekete, fehér színben pompáznak, nem véletlen, hogy ebben az időszakban a legnépszerűbb a túrázók körében.

Tian Men-hegység, Kína

A Tian Men-hegységben található kabinpálya hét kilométer hosszan szállítja utasait a világ egyik legvadregényesebb vidékén. A hegy tetején lévő barlanghoz és templomhoz 11 kilométeres, sziklafalba vágott járatok, lépcsők viszik a turistákat, vagyis aki oda szeretne eljutni, annak jó kondiban kell lennie.

Wharariki Beach

A Tian Men-hegységgel ellentétben az új-zélandi partszakasz tériszonnyal is könnyen bevehető látványosság. A South Island északi részén található strand félórás sétával érhető el, de ennyit szívesen gyalogol az ember, ha erre jár. Apály idejére érdemes időzíteni a túrát, akkor lehet bejárni ezt a lélegzetelállító vidéket.

Vintgar-szurdok, Szlovénia

A látványos útvonal 1893-ban nyílt meg a nagyközönség előtt, hidakkal és a sziklafal oldalába biggyesztett vadromantikus ösvénnyel. Nem véletlen, hogy a hét kilométer hosszú szakasz az ország egyik legnépszerűbb turistacélpontja, amely csattanóként egy vízeséssel várja az oda látogatókat. A magyar–szlovén határtól alig kétszáz kilométer, szóval a Vintgar-szordok nem a világvége.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Mintha egy Wes Anderson-filmből jött volna ez a szanatórium

Egy elgondolkodtató statisztika az autós vs. bringás közlekedés témában

További cikkeink a témában
Új sorozat a Playeren: Akarok egy kutyát! Kattints az első részért!
Hirdetés