Bologna

Utazás

Fapados járattal nagyjából 20.000 Ft-ért utazhatunk Bolognába. A Ryanair a Gugliermo Marconi reptérre érkezik, ami jóval közelebb van Bolognához, mint például a Wizzair bolognai járata, amely a várostól 60 km-re fekvő Forli reptérre szállítja utasait. (A Ryanair járata viszont nem közvetlen, így az átszállással elég hosszú, 6, majd visszafelé 9 órás út várhat ránk.) Repülhetünk közvetlen járattal is, de ebben az esetben a repjegyek ára nagyjából 59.900 Ft-nál kezdődik.

Szállás
Zanhotel Tre Vecchi a centro szívében található, 73 eurótól bérelhetünk szobát, de a városközponttól távol lévőbb helyeken szintén találhatunk remek helyeket, kedvezőbb áron. Ilyen például a 4 csillagos Savhotel (szobák 45 eurótól.) Természetesen nem csak ebben az ársávban mozoghatunk, ha más érdekel bennünket, akkor tucatnyi honlap lehet a segítségünkre. Ha megtaláltuk a nekünk megfelelő szállást, akkor kicsomagolás után megindulhatunk a városba!

Ha kultúrában utazunk

Mint minden nagyobb olasz város, Bologna is olyan, mint egy open air reneszánsz múzeum - itt még a stadion is úgy néz ki, mintha egy reneszánsz mester tervei alapján készült volna. Ha csak egy helyet szeretnénk megnézni, az a Szent István Bazilika legyen, ez ugyanis egy eredetileg hét, napjainkban azonban csak négy templomból álló középkori épületegyüttes, ahol ömlesztve és relatíve kis területen belül kaphatjuk meg hőn vágyott reneszánsz adagunkat. Ha képzőművészetet szeretnénk látni, akkor irány a Pinacoteca Nazionale, ahol Raffaelo, a reneszánsz egyik legnagyobb mesterének műveivel is találkozhatunk.

Partyzóna

Bologna egyetemi város, a felsőoktatási intézmények diákjainak jelenléte pedig jónéhány bárnak, pubnak, klubnak jelent biztos megélhetést. Júniusban a diákok ugyan nincsenek a városban, vagy csak vizsgáznak, de a turistaszezon tombol, szóval a város semmiképpen sem unalmas. A hip hopban, technóban és friss zenei trendekben utazó, és főleg a fősulis vagy az alatti korosztály által preferált Link és a Corto Maltese a legfelkapottabb helyek, de ha csendesebb, beszélgetéssel összekapcsolt italozásra vágyunk, anélkül, hogy pulton ugráló tiniket kelljen bámulnunk, akkor jobban járunk a belvárosi caffék teraszaival. Az legalább olyan buli, ha nem nagyobb.

Ha foodie-k vagyunk

Bologna egyik beceneve a La Grassa, vagyis: A kövér. A gúnynév nem a helyiekre, inkább a város gazdag kulináris hagyományaira utal, vagyis aki itt gyorsétterembe teszi a lábát, az megérdemelné, hogy egyben kelljen végighallgatnia az Euróvíziós dalfesztivál döntőseit 10 évre visszamenőleg. A város legjobb éttermei: Trattoria da Gianni, Osteria L’Infedele, La Brace, amelyek főleg tésztában, és legfőképpen a város büszkeségében, a tortelliniben erősek.

Ha szabadtérben utazunk
Piazza Maggiore, az Asinelli-torony kötelező látnivalók, és valószínűleg nem fogjuk elmulasztani a város híres árkádjait sem, ugyanis mintegy 40 kilométernyi található belőlük Bolognában. A Piazza 8 Agostón minden pénteken és szombaton bolhapiac működik, érdemes felkeresni jó árú és autentikus szuvenírokért. Az olasz divat szerelmesei a Via Ugo Bassi és a Via Rizzoli felé vegyik az irányt, ugyanis ezen a környéken találhatók a legjobb üzletek.

Júliusi program

Nemcsak Bologna, hanem túlzás nélkül a világ egyik leghangulatosabb filmfesztiválja a június 23 és 30 között zajló Il Cinema Ritrovato, aminek a végét éppen oda indulók még elcsíphetik. A színes filmek itt kisebbségben vannak, és a legújabbak is legalább 40 évesek, ez a seregszemle ugyanis régi, zömében némafilmekre koncentrál. És hogy mi teszi annyira vonzóvá? A filmeket rendszerint élőzene kíséri, a vetítések helyszíne pedig nem más, mint a város legimpozánsabb tere, a Piazza Maggiore. A belépőjegyek idén 10 euróba kerülnek, a vetítések este 10-kor kezdődnek. Júlisban több remek koncert is lesz a városban, július 3-án jön a Radiohead, 12-én pedig a Label-IT nevű háromnapos, ingyenes zene fesztivál indul. Itt több olasz sztár lép fel, köztük az olasz Travis, Dente.

 Ha egy hét napos olasz túra érdekelne, netán eldugott hazai fürdőhelyek, akkor a Playeren ezekben a témákban is találsz olvasnivalót!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Így néz ki egymás mellett a világ 25 legnagyobb tava

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés