Csapolva vágytál a magyar kézműves sörökre, de nem tudtad, hol juthatsz hozzájuk? Mi felkutattuk helyetted is, és még térképet is csináltunk, nehogy eltévedj!

Tizenöt hely, és egy guruló vándorcsap, amely vidéken is sűrűn megfordul. Ennyit nyújt Budapest 2012 őszén, ami lehet, hogy kevésnek tűnik, de ne feledjük, mekkora meccs elérni, hogy más sörét is csapra lehessen verni a három nagy hazai sörfőzde termékei mellett! A lista ezúttal szigorúan a csapolt magyar kézműves sörökről szól, és nem a házisörökről, melyekbe sűrűn belefuthatunk alacsonyabb árfekvésű kocsmákban. Utóbbinál a költségek alacsonyan tartása a cél, a végeredmény pedig általában egy négyfokos világos, vagy répacukorral megtolt barna.

A kézművesek ezzel szemben a sörkultúra zászlóvivői, melyeknél a minőség folyamatos kísérletezéssel párosul. Persze a kézműves sörökkel is lehet baj, ám ilyen esetben rövid nyomozás után megtaláljuk azt is, aki főzte. És fel szokták venni a telefont. Lássuk hát, hol gyakorolhatjuk a minőségellenőrzést!

#1: Spíler

Budapest VII., Király u. 13.

A Spíler ebben a hónapban már másodszor szerepel a Player hasábjain, és bármilyen hihetetlen, ezúttal sem korrupció bujkál a háttérben. Míg Unger kolléga cikkéből az derül ki, hogy a Gozsdu udvar újoncának tonhalburgere falánkká tesz, a lóbabos sóletnél pedig csak a benne fekvő libacomb fenségesebb, én megsúgom, a torkunk sem marad szárazon.

A sörspecialista boltokon kívül a városban itt találjuk a legszélesebb palackos kínálatot, hiszen a Békésszentandrási, a Rizmajer, a Bors, a Stari, a Jászdózsai és a Hopfanatic üvegei is a hűtőben sorakoznak. Csapolva a fóti Keserű Méznek, a Főzdefeszt szűretlen hoplágerének örülhetünk, a Borsodi teljes arzenálja mellett. Ha kértünk egy korsóval, üljük nyugodtan, és nézzünk körbe: így néz ki egy nyugat-európai színvonalú hely Budapesten, erőlködés nélkül.

#2: The Cactus Juice

Budapest VI., Jókai tér 5.

A Cactus Juice egy westernstílusú étterem és bár, melynek pincéjében egy kiadós steak vagy hamburger után dj segít lemozogni a leküldött kalóriákat. Korábban cowboy helyett Betyár, tehén helyett pedig Fekete Bárányt vertek csapra a Csobánkai Kézműves Sörfőzdétől. Ezeket mára a győrzámolyi Bors Serfőzde hat és fél százalékos stoutja, a Sherwood, valamint a fóti Keserű Méz váltották, kedden és szerdán húsz százalékkal olcsóbban. Hús és kézműves sör? Jöhet, bármilyen mennyiségben! December ötödikén jön is, hiszen Hopfanatic sörvacsorát szerveznek. Itt a szakácsból lett sörfőzőbajnok Kiss Tamás nemcsak Bitterfly nevű legendás belga IPA-jával, és az éjfekete, tizenkét százalékos Angry Beast stoutjával várja a szomjas ínyenceket, hanem saját receptjeiből készített különlegességeivel is. Az ételsor mellé belefért a Köleses, a Keresű Méz, és Ogre söre is!

#3: Práter Pub

Budapest VIII., Práter u. 3.

A Práter egy őszinte kocsma a József körúttól néhány méterre. Lehet, hogy kissé eklektikus a berendezése, és a falon lévő Arany Ászok plakát is lehangoló, pláne, hogy a pohár meg borsodis, de ha ezeken túltesszük magunkat, garantált az öröm. Palackozva a Békésszentandrási Serfőzde Meggyes és Szilvás söre is kapható, de ami jóval fontosabb, a Fóti Pils, a Keserű Méz, Paulaner Hefe-Weissbier, valamint szezonálisan a müncheniek Oktoberfestje is csapra kerül! Mondok pár szimpatikus számot is: hétvégente a Paulaner korsója egy ötszázas, kedden és csütörtökön pedig fél liter Keserű Mézet kapunk 380 forintért. Emellett az egyszerű ízek kedvelőinek jó hír, hogy hétfőn, szerdán és pénteken a Fóti Pilsből egy liter jár négyszáz forintért. Csak találjunk asztalt...

#4: iF Kávézó

Budapest IX., Ráday u. 19.

Bár a Ráday utca sok szempontból antipatikus lehet, az iF üde színfolt a turistavadász éttermek tengerében. A kétszintes kávézóban rövid, de változatos étlappal találkozhatunk, ami mindig több bizalmat gerjeszt, mint a lexikonokat megszégyenítő konkurensek. A földszinti asztalok közé egy törött pedálú pianínó is befért, amit használnak is, hiszen vasárnap és hétfő kivételével minden este élő jazz fogadja a műfaj rajongóit. Meg persze magyar kézműves sörök, melyek kínálata folyamatosan változik. Palackozva általában Tuck barát, Little John, Sherwood és Köleses kapható, míg csapolva a Keserű Méz és a Dupla Köleses (barna) a jellemzőek. A kézműves sör menüben az adott típusú sörhöz kreált szendvics jár, csak hogy teljes legyen a boldogság.

#5: Skanzenclub

Budapest IX., Köztelek u. 4/B

Budapest első számú lakáskocsmája, más néven a közösségi dohányzóhely. Mivel jelenleg egy kezemen meg tudom számolni azon kocsmákat, ahol még mindig támogatják a beltéri dohányzást, a Skanzen a nikotinfüggők egyik utolsó, ám roppant erős bástyájaként szuperál. A jogi kiskaput hatékonyan szélesre táró kezdeményezés lényege, hogy nincs pult, se kassza, viszont van sör, ami ráadásul kizárólag a hazai kézművesek közül kerülhet ki. A rotáció folyamatos, most például épp a Keserű Méz téli különkiadása, a Winternacht került az egyik csapra (melyről hamarosan részletesen is írunk), de szokott lenni Csobánkai Öreg Sör, Dupla Köleses, Fekete Bárány, Fóti Pils, Keserű Méz, Sherwood, Tuck Barát, és amikor épp főznek, Papap O'Hara is. Egy jó sör után egy jó cigi, ugye?

#6: Monyó Café

Budapest IX., Kálvin tér 7.

Ha a Kálvinon leszállsz a villamosról, szemben ott a Monyó. Belépve régi Playboyok az újságtartóban, és hinták bárszékek helyett. Ittasan mindkettő veszélyes lehet. A falon furcsa festmények, a lábunk alatt kopott hajópadló, és a vörös számtalan árnyalata mindenütt, csak hogy nehogy elaludjon valaki a kakaótól, ami állítólag szintén nagyon finom. A Heineken Hungáriával folytatott sikeres alkudozás eredménye, hogy mindig van csapolt kézműves sör a pultban, bár a Monyó szigorúan a gyümölcsös főzetekre állt rá. A Szilvás és Meggyes sörök mellett érdekességként a csepeli Rizmajer Sörfőzde Konyakos-Meggyese is csapra kerül néha. Palackozva Békésszentandrási Arany Korsót találtam, ami bár nem olyan jó, mint az Ogre, ritkaságnak számít.

#7: Cheers Drinkbár

Budapest V., Veres Pálné u. 4–6.

A Ferenciek tere mögötti apró, de kétszintes kocsma tulajdonképpen nem más, mint a Fóti Kézműves Sörfőzde fővárosi nagykövetsége. Ennek megfelelően Fóti Pils, valamint Keserű Méz és a Sörapu Narancsos Mézes Gyömbérsöre van folyamatosan a csapon. No meg persze Paulaner, ha valaki külföldire vágyna. Elvileg persze a legritkább fóti főzettel is találkozhatunk, de a gyakorlatban a Hammurapi Gold +18 sajnos nem jellemző, ahogy az idei Főzdefeszten debütált Barcagi Duplabak sem. Valószínűleg az idősebb törzsközönség nem igényli a különlegességeket, hiszen magasan a fóti alapsör fogy a legjobban. És ha már elég lecsúszott belőle, indulhat a játék: az emeleten található falfestmények közül talán Ady portréja az egyetlen könnyen megfejthető darab, így a találgatás generálta vita végtelen szórakozást biztosít.

#8: Egykettő Borbisztró és Sörsöntés

Budapest V., Károlyi Mihály utca 12.

Az Ybl Palotában található Egykettő már a sörsöntés elnevezésért is megérdemel egy piros pontot, hát még azért, hogy a remek magyar borok mellé nem féltek berakni pár menő kézműves sört sem! A csapolt kérdését ugyan itt is a biztonságos oldalról, tehát a már jól bevált Keserű Mézzel oldották meg, ám palackozva ennél jóval szélesebb a kínálat. Békésszentandrásról itt a két gyümölcsös, valamint sötét lágerük, a Fekete Korsó. A búzán kívül a Bors teljes arzenálja, tehát a Tuck, a Sherwood és a Little John is kapható. Van Kapucinus világos és barna, és Cingulus porter is a csepelieknek hála. Bandusz két köleses söre zárja a tiszteletreméltó sörlistát. Sörre bor? Bármikor!

#9: Ibolya Espresso

Budapest V., Ferenciek tere 5.

Az Ibolya állítólag 1968 óta fogalom a környéken. A 2009-es felújítást követő retrohangulat kétségkívül hívogató, bár az ötletességet majdnem elnyomja a Soproni marketingosztályának állandó kiállítása. A retinákat aktivizáló színekkel és persze lámpákkal eklektikusan meghintett presszó mintha kifejezetten a bölcsész lányokra hajtana, így a Soproni/Zlaty Bazant/Edelweiss triója mellett meggyes és szilvás sör kapható csapolva, egyenesen Békésszentandrásról. Ugyan szálra már nem adnak cigit, de a melegszendvicsek hagyományát azért tiszteletben tartják az Ibolyában. Akit pedig az érdekel, milyen volt bő negyven éve, vigye el a szüleit, hátha van egy jó sztorijuk...

#10: Kék Ló Fashion Pub

Budapest VII., Kazinczy u. 11.

A Kék Ló Fashion Pub nevéből adódóan egyszerre ruhabolt és a kézműves sörök egyik legdekoratívabb forrása. Ami a divatrészleget illeti, Tóth Virág egyedi ruháit találjuk a vállfákon, meglepően baráti árakon. Ideális esetben amíg a lányok a dizájnos kollekciót méregetik, a fiúknak nincs más dolguk, mint a pultnál iszogatni, és néha szavazni, hogy melyik darab áll a legjobban. Mindenki nyer. A berendezés otthonos, a színek harsányak, a fóti sörök pedig hozzák a megszokott minőséget, így a Kék Ló remek ok arra, hogy már a Kazinczy utca legelején horgonyt verjünk. Szeretjük a hajópadlót és a kissé ingatag faszékeket is.

#11: Szimpla Kert

Budapest VII., Kazincy u. 14.

A Kék Lóval szemben található Szimpla Kert az egész fővárosi romkocsmás kultúra egyik úttörője, ráadásul a kézműves sörökre is roppant hamar igent mondtak. A Főzdefesztek előtt is volt már itt sörkóstoló az emelet egyik eldugott sarkában, ahol a helyes jelszóért cserébe korsószámra ihattuk a különleges főzeteket. Bár ezek a szép idők azóta elmúltak, kézműves sörből azért most sincs hiány. Hogy a Keserű Méz mennyire népszerű a rengeteg külföldi vendég körében, nem tudom, de a hoplager kifejezést minden angolhoz valamennyire is konyító hamar megérti. Ha az egyik pultban nincs, ne ijedjünk meg, csak pár méter a következőig!

#12: Tüzes Vasaló

Budapest VII., Wesselényi utca 35.

Gyros? Pizza? A McDonald's műanyag sajtburgerei? Fenéket! Az éjszaka megfáradt harcosainak vasalt melegszendvics jár! A Tüzes Vasaló Szendvicsbár legjobb tulajdonsága, hogy éjfél után sem zár be, de talán ennél is fontosabb, hogy az ételt némi Keserű Mézzel csúsztathatjuk le. Az összeolvadt falatok mágusai korábban még külön szendvicset is kreáltak a komlós remekműhöz: a kéksajttal megkent bagettet Keserű Méz redukcióban párolt almával bolondították meg, amire csípős szósszal megkent serrano sonkát pakoltak. Remekül passzolt a sörhöz, azóta is vágyunk rá. És ha már alma, hát elárulom, minőségi cider is akad a hűtőben...

#13: Rézhasú Bagoly

Budapest VII., Wesselényi utca 35.

A Főzdefeszt helyszínétől alig pár méterre lévő pincehelyiségről annyit érdemes tudni, hogy ami nem fér el a Csakajósör raktárában, szerencsére a Rézhasú Bagolyban köt ki, így a palackos kínálat a tradicionális belgáktól a skót punkokig mindent lefed. A csapra vert hordók is roppant változatosak, de általában legalább egy csapon magyar kézművest mérnek. Az aktuális állapotokról a Bagoly Facebook-fala szolgálhat információval, ám bármit is iszunk, garantáltan lesz majd mellé pár jó falat is. A Bagolyban ugyanis főznek, méghozzá nem is rosszul, amit leginkább a minden második héten tartott sörvacsorák egyikén tapasztalhatunk meg...

#14: Sörmanufaktúra

Budapest II., Ganz u. 6.

A budaiak nincsenek túlzottan elkényeztetve kézművessör-fronton, ám a Ganz utcában gyógyírt találnak a szomjazók. A Sörmanufaktúra nemcsak a város legnagyobb germán sörökkel foglalkozó boltja, de frissen csapolt korsók otthona is. A német specialitások mellé mindig befér a magyar kézművesek egyik derék képviselője, ám érdemes sietni: a lelkes sörpusztítóknak hála a hordók gyorsan cserélődnek. Ahogy a Bagolynál, a Sörmanufaktúra aktuális készletéről is a Facebook adja a legpontosabb képet. A közel százféle palackozott sör persze azt is biztossá teszi, hogy nem megyünk haza üres kézzel. Egy jó erős barna sör kiváltja az esti étkezést!

#15: Bálint Café

Budapest II., Házmán u. 5.

A szűk budai tábort erősíti a Szilágyi Erzsébet fasor legvégén található Bálint Café is. Bár kívülről a szlovén Laško városi sörfőzdéjének logója tűnik fel, bent megtaláljuk a számításunkat, hiszen Fót mindkét sikerfőzete kapható csapolva. A narancssárga számtalan árnyalatát felvonultató beltért a folyamatosan cserélődő festmények mentik meg, és persze a remek kiszolgálás. Ha a szemünk megszokta a színeket, helyezzük magunkat kényelembe a karfás székek egyikében, és kortyoljunk egyet frissen csapolt kézműves sörünkből. Jó dolog az elégedettség, ám ez még csak a kezdet, a hazai sörforradalom ugyanis megállíthatatlan...

Plusz egy

A Főzdebusz. Hol vidéken, hol a fővárosban, változó, de szigorúan magyar felhozatallal. A szinte mindig kapható Keserű Méz mellé az utóbbi időben egy különlegesség, a Lehmann Barna is bekerült, melyet a főzdebuszosok fedeztek fel Óbudán. Hogy a másik két csapból épp mi folyik, előre sosem tudni, de a pultos lány garantáltan felvilágosít, sörös kérdésekben gyakorlatilag megfoghatatlan! A busz decemberben a fővárosban táborozik, egész hónapban a Szent István Bazilika előtti karácsonyi vásárban várja a sörrajongókat. A fehér Volkswagent észre fogod venni!

Tovább:
A legfrissebb cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: Hányféleképpen verhetnek át minket egy palack borral?

Támogatott és ajánlott tartalmaink
További cikkeink a témában
Well done
Hirdetés