Az legócskább kajákat felvonultató rendezvények rangsorát az elmúlt években kétségkívül a karácsonyi vásárok vezették. Mióta Budapesten szinte minden sarkon belefutni néhány ünnepi köntösbe csomagolt bódéba, a színvonalat elég mélyről kell visszahozni. De a Szent István Bazilikánál felhúzott adventi forgatag évek óta jó nyomon jár, hogy javítsanak a renomén.

Idén pedig úgy néz ki, hogy tényleg nem csak programokban, de gasztronómiában is szintet léptek, köszönhetően 1-2 tényleg nívós kitelepülőnek.

Például Wossala Rozinának és a Kishusomnak, akik a Bestia mellett képletesen és konkrétan is összebútoroztak az Unicummal.

A frissen készülő ételek közt találunk például Black beef burgert, amit tintahal tintával feketére színezett buciban, saját fűszerezésű hússal és Unicumos szósszal kínálnak.

De ugyanitt kóstolhatunk Gourmet black dogot is, amibe a ropogósra sült, nagyon ízletes kolbász mellett különleges eljárással készített Unicum kaviár is kerül.

A Kishusom standnál a sültkolbász vonalra is ráerősítettek: a pont tökéletesen sós-csipős kolbász mellé Unicul szilvás chutneyt kap az éhes vásározó.

De készül a pop-up konyhán tintahal tintás bucira halmozott ratatouille is.

Az pedig különösen jó hír, hogy a rögtönzött korcsolyapálya többi oldalán is találunk izgalmas kínálatot. A Kishusommal szemközti csücsökben például egész nap frissen készítik a füstölt lazacot.

Egy sarokkal arrább pedig a Gastro-hackes srácok hegesztenek a Garázs BBQ névre keresztelt kis bódéjukban. Czinege Tamáséknál penge marhaszegy, tépett húsos wrap és bagel buciba pakolt friss, sült gomolya a menü, de valószínűleg ezeknek akármilyen kombinációt percek alatt elénk varázsolják.

Ráadásul mikor ott jártunk, épp egy random olívaolaj kótolóba is belecsöppentünk - venyigén füstölt, majd úgy préselt olíva olaját eddig még úgyse kóstoltuk.

Természetesen a lángos-kürtős kalács-forralt bor örök triumvirátusáról se kell lemondani, talán ki se nyitna a vásár nélkülük.

Az idén hét éves Adventi Ünnep a Bazilikánál nem csak szerintünk pangébb egy átlag kirakodóvásárnál: a legjobb karácsonyi vásárok versenyén, a brüsszeli székhelyű független European Best Destinations utazási oldal által szervezett közönségszavazáson Európa negyedik legjobbja lett.

Nem csodálkozunk: a kínálat egyre erősebb, az óránkénti 3D-s fényfestés a Bazilika falán pedig még azoknak is földbe gyökerezi a lábát, aki egy kiadós vacsora után sétált át lélek- és kézmelegítő forralt bort kortyolni a térre.

Ki tudja, mi lett volna, ha még az igazi osztrák kaiserschmarrnt (azaz császármorzsát) is sikerül adaptálni?!

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában