Amikor valamilyen külföldi fogást kérünk, netán autektikus francia, spanyol, olasz vagy akár görög étteremben kajálunk, van, hogy megjelenik néhány verejtékcsepp a homlokunkon.

És a helyzet az, ha nem muszáj, nem adnánk meg azt az örömöt a pincérnek (aki amúgy lehet, hogy szintén rosszul tudja az adott étel vagy ital kiejtését), hogy percekig kacagjon a kiejtésünkön.

Hogy mi a megoldás?

1. Szemérmetlenül, a legnagyobb magabiztossággal állítjuk, hogy márpedig azt úgy mondják, ahogy mi.
2. Lányos zavarral, ahelyett, hogy bármit mondanánk, csak rámutatunk a kajára: „Ezt kérném!”
3. Megtanuljuk ezeknek a gonosz szavaknak a helyes kiejtését, és súlyosan leoltjuk bármelyik haverunkat, ha rosszul mondja őket.

Nézzük, mik a leggyakoribb kiejtésbarbár kaja- és italnevek ma Magyarországon – ti pedig bátran küldjetek további példákat, hogy bővíthessük a listát!

1. Croissant

Ma már nincs pékség, ahol ne lehetne kapni... mit is? Egyszer hallottam a büfénél, hogy 'kroiszantot'. De jobb, ha egy életre megjegyezzük: Egy KROÁSZAN-t szeretnék! Ha még picit franciásan is ejted, akkora zseniál leszel.

2. Cordon Bleu

Tipikusan az a kaja, amit az éttermek megállítótábláin is ezerféleképp látunk kiírva. Leginkább rosszul.

Merthogy ez a sajttal és sonkával töltött rántott borjúszelet nem GORDON és még csak nem is kék, azaz BLÚ, hanem KORDON BLŐ.

3. Gnocchi

Ez a krumpli alapú tésztaféle - ami mellesleg olasz eredetű, komoly nyelvi kihívásokat okozhat. Igazából annyi buktatója van legalább, mint egy háromismeretlenes egyenletnek.

A lényeg, hogy a gnocchi nem 'gnokkhi', 'nyoccsi' vagy 'gnyokki',  hanem csak simán NYOKKI.

4. Crème brûlée

Kevesebb hibafaktor, de ha hűek akarunk leni a kiejtéshez, akkor nem krém brülé, hanem KREM BRÜLÉ, a visszafele dőlő ékezet miatt.

5. Camembert

A t-t, csakúgy, mint a croissant-nál nem ejtjük a szó végén. Így lesz belőle KÁMAMBER, ami az egyik legmegosztóbb sajt az komolyabban érlelt vagy kéksajtok mellett.

6. Bruschetta

A mediterrán országok, és főként az olaszok előétele nálunk is divat lett, bár a hagyományos pirítós plusz fokhagyma és olívaolaj kombináció mellett azért mi, magyarok jobban szeretjük a felturbózott változatokat. Bátran jöhet rá a lilahagyma, a bacon, vagy a kolbász...

Bármi legyen is rajta, sose lesz belőle 'brusetta', vagy 'bruszetta', hanem marad BRUSZKETTA.

7. Sauvignon blanc

Napjaink egyik legnépszerűbb fehérbora a sauvignon blanc. Friss, szomjoltó, vágott füves, egreses, bodzás, olykor pedig trópusi gyümölcsös aromái annyira behízelgőek, hogy nincs hozzá fogható. Szomorú, de még nívós borbárokban is rendre rosszul ejtik. A bort ugyanis nem szAvinyon-nak, és nem blanK-nak kell ejteni, hanem SZOVINYON BLAN-nak.

8. Latte macchiato

Ha szereted a kávét, és nem akarsz idétlenkedően olaszoskodónak tűnni, hagyd e 'latte maccsiátót'. Kérd inkább úgy, hogy LÁTTE MÁKKJÁTÓ.

9. Ciabatta

A fehér kenyér, vagy a baguette (BÁGETT) már nem menő. Jött helyette a ciabatta, ami igazából CSABATA.

10. Brownie

A világ egyik legegyszerűbb, de mindemellett nagyon finom sütije a brownie. A lényeg, hogy semmiképp ne ejtsd 'bróninak' vagy 'brovninak', hanem hívd BRAUNI-nak.

Persze annál, hogy hogy ejted a nevüket, sokkal fontosabb, hogy szeresd, és élvezettel kóstold mindegyiket, mert jól elkészítve bármelyik lehet a nap fénypontja.

(via Nosalty)

És ezt olvastad már?
„Mindenkire vár valahol egy rum, ami a kedvence lehet”