A mozgalmas és eseménydús, folyton pörgő hétköznapjaink során nagyon nem árt, ha alkalomhoz és hangulathoz illő szetteket tudunk elővarázsolni a szekrényünkből. Az indok egyszerű: a félreöltözés nem ismer határokat – úgy is el lehet szúrni a dolgokat, hogy túlságosan is befeszülünk ruhaügyileg egy találkozóra, vagy ha úgy alulöltözünk, mint mosógépszerelő egy pornófilm nyitójelenetében.

Vegyünk hát elő 5 olyan outfitet, amely garantáltan társunk lehet a különféle alkalmak során.

Smart casual

Ennek az outfitnek már a nevében is ott a lényeg: egyszerre megnyerő és alkalmi; az eredmény pedig egy informális öltözködési forma a nem túl hivatalos és a nem túl laza között valahol félúton. Tehát ha nem szeretnél túl gyárinak tűnni, az eleganciát egy szint alá viszont semmi pénzért nem adnád, akkor egy is kreativitással színt, pezsgést és azonnaliságot vihetsz a megjelenésedbe.

Tökéletes recept nincs erre az outfitre, épp ez benne a varázs. A szett lényege, hogy a laza urbán elemeket kell keverned a hivatalosabb darabokkal, amitől az egész szerelés egyszerre lesz elegáns, lezser, minőségi, stílusos és kényelmes.

Egy chino egy inggel, netán egy pólóval kiegészítve, egy pamut/vászon zakóval megfűszerezve egészen jól sülhet el – és a lábbelivel teheted fel a pontot az i-re, hiszen itt tényleg hatalmas szabadságod van: Converse-től kezdve Oxford típuson át egészen a tengerészcipőkig sok minden jöhet. A smart casual remek lehet félhivatalos vagy baráti találkozók, randik, üzleti vagy családi ebédek, vacsorák vagy meetingek során, de igazából bármilyen élethelyzetben, amikor az elegancia és a sikeresség sármát magadon akarod cipelni úgy, hogy közben természetes lezsernek is tűnj egy kicsit amolyan ad hoc módon.

Office

Mert a munkahelyen is vannak bizonyos szabályok. Persze nem mindenkinél, de ha egy irodában húzod az igát, akkor bizony a főnökség elvárhatja tőled azt, hogy a megjelenéseddel is igazodj a cég profiljához. Ilyenkor a zakó + ing alap – ne feledd, utóbbiból nyáron is a hosszú ujjú játszik –, na meg a nyakkendő is. Ha már lazább a helyzet, délután fele kiengedhetsz – az ing ujját feltűrheted kedved szerint a dögmeleg pillanatokban, a nyakkendőt pedig kioldhatod, netán leveheted.

A mellény is része a történetnek, a színekkel pedig érdemes vigyázni: a kevesebb néha több, elvégre nem az a célunk, hogy az outfitünkkel messziről kitűnjünk a tömegből – az a munkában nem mindig jó. A kivillanó mellbimbók ellen is tehetünk egy ing alá vett fehér pólóval, a lényeg, hogy olvadjunk be, de úgy, hogy aki ránk néz, az megelégedettséggel summázza: ennek a fickónak van megjelenése. Ha például az első napjaid töltöd az új munkahelyeden, nem árthat kikérdezni a HR-es véleményét az érvényben lévő dress code-ról, hogy semmiképp ne lőj mellé, valamint a Suits című sorozatba is belenézhetsz inspirációért. Na meg azért, mert jó.

Streetwear

Mert egy kis lazítás mindenkinek jól jön. Egy kapucnis felső nélkül valahogy egy olyan férfinak sem lehet teljes a ruhatára, akinek a vérében az utca és a lazaság. Ez a ruhadarab ugyanis a streetwear stílus és életérzés egyik ékköve, amely ugyanakkor nem csak önmagában lehet nyerő: más darabokkal is kiválóan lehet kombinálni. Bepróbálkozhatunk például egy laza Converse-szel, egy deszkás csukával, vagy ha a nadrág sportosabb, jöhet hozzá egy monokróm, vagy adott esetben egy színesebb sneaker.

Ha lazábbra vesszük a figurát, akkor érdemes lehet akár egy bővebb pólóval próbálkoznunk, amelyet remekül, önazonosan kombinálhatunk néhány utcai darabbal. Egy sapka – legyen szó fejre simulós underground darabról, netán egy fullcapről – tökéletesen beleillik a történetbe, de egy játékosabb streetwear outfitnél a színekkel és a formákkal is bátran kísérletezhetünk, ahogyan a sálakkal és napszemüvegekkel is.

Sportos

Legyén menő cégvezető, gyakornok vagy egyetemista, mindig eljön az a pillanat, amikor sportosra kell venni a figurát. Délutáni focimeccs a munkatársakkal, teniszedzés óra után, vagy pusztán arról van szó, hogy a bringádat használod fő közlekedési eszközként – nos, minden esetben szükséged lesz egy sportos felszerelésre is, amelyben nem feltétlenül nézel ki vadtrógerül, sem pedig úgy, mint egy Adidas-próbababa.

A lényeg a komfort, a lazaság, de figyelj arra, hogy a kellő anyagú és minőségű cuccokat szerezd be, hiszen nemcsak a látványra, hanem a teljesítményre is komoly hangsúlyt kell fektetned. Az outfitedbe vihetsz ilyenkor egy kis streatweart is: egy sétálásra is tökéletesen alkalmas futócipő, egy modernebb szabású melegítő nadrág, egy monokróm póló, valamint egy felső – félúton a streatwear és a sportszerkó között – kezdetnek meg is teszi. De az ingpólók, valamint a rugalmasabb anyagú, sportosabb nadrágok is jöhetnek.

Rosszfiús

Mindenkinek van rosszfiús szerkója. Csak esetleg még nem tud róla, mert nincs ott a szekrényében. Nem állítjuk, hogy kötelezővé kell tenni a ruhatáradban a sötét bőrkabátot vagy a zűrösen koptatott farmerdzsekit, de stílushoz illően nem árt, ha fel vagy készülve az ilyen harcra is. Főleg az őszi hónapokban nagyon jól tud menni az esős, borongós napokhoz is, a férfiakban rejlő ösztönös dacot, elhivatottságot és meg nem alkuvást remekül a felszínre tudja hozni.

Egy ilyen szerkó extra magabiztossággal, kisugárzással és vonzerővel ruházza fel a földi halandót, ezekből pedig ugyebár sosem elég. Itt színekből érdemesebb minél szegényesebbre venni a figurát – a sötét domináljon, persze vihetünk bele a fekete mellett akár szürke, barna árnyalatokat is.

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

A halloweeni makabra zenekar egyszerre hátborzongató és vicces

Eldobható evőpálcikákból készít bútort egy ázsiai startup

További cikkeink a témában
Új sorozat a Playeren: Akarok egy kutyát! Kattints az első részért!
Hirdetés