A múlt század háború dúlta tízes-húszas éveiben ismerhette meg a világ a Converse kosárcipőit, amelyeknek rövid időn belül a mára már legendássá vált Charles H. Taylor – egykori kosárjátékos – lett a nagykövete és értékesítője. A második világégés során is nagy szerep jutott a márkának, ugyanis az NBA-játékosok mellett a pilótákat és a katonákat is lábbeli és ruházati kellékekkel látta el.

A 21. századra ez a trend eléggé megfordult, ugyanis míg közel száz éve főként sport- és katonai célokra használták, addig ma már – amellett, hogy továbbra is vannak funkcionális darabjai a márkának – a festővászon szerepét is betölti. Talán nincs is egy másik olyan cipő, amelyet ennyiszer pingáltak, festettek, alakítottak, szabtak volna át, amelynek a megszokott sziluettjét ezeregy módon ábrázolták volna.

Ez persze önmagában nem baj, sőt, sokkal inkább a Converse halhatatlanságáról és folyamatos megújulásáról tesz tanúbizonyságot.

Simán benne van, hogy száz év múlva is a korszellemnek megfelelő ábrázatokkal, szimbólumokkal és popkulturális utalásokkal megfestett darabokban fognak flangálni a fiatalok, amellett, hogy a Converse talán marsjáró csukát is készít majd.

De térjünk át a jelenbe, ugyanis a Tyler, the Creator névre hallgató – nem, ő nem egy szcientológus térítő – rapper előrukkolt egy egyedi kollekcióval a Foot Lockerrel közösen.

A munkára pedig felkérték Wyatt Navarro és Øyvind Lauvdahl művészeket, hogy fessék meg a Converse-eket. Tyler közeli barátja,

  • Wyatt enyhén álmodozó és street artos dizájnát csodálhatjuk a sneakereken,
  • míg a norvég Øyvind munkái főként a szülővárosára jellemző melankolikus téli hangulatot idézi.

Az exkluzív kollekció november 26-tól lesz majd elérhető a Converse webshopjában.

Ez is az ő műve:

Grincses Converse-szel ugrik bele a karácsonyi sneakerőrületbe Tyler, The Creator

A Converse One Star modellje konkrétan Grinccsé lett alakítva Tyler ötlete nyomán: zöld szőrös felsőrészt kapott, a sarkán pedig hímzett szemek figyelnek. Mit vegyek a csajomnak? (X)

És ezt olvastad már?
A noszvaji lombházak, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból
További cikkeink a témában